reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA H100 Hopper se ukázal na fotografii

22.3.2022, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA H100 Hopper se ukázal na fotografii
NVIDIA dnes odpoledne představí novou generaci svých GPU akcelerátorů, které povede model GH100, čili výpočetní verze Hopper. Nyní se můžeme podívat na první obrázek výsledného akcelerátoru H100. 
NVIDIA H100 je tedy nový akcelerátor založený na čipu GH100, který očividně není tvořen více kusy křemíku, pokud tedy uvažujeme o samotném akcelerátoru a ne jeho pamětech typu HBM. Jde tu evidentně o šest pamětí HBM, čili o 6144bitové rozhraní.
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Máme tu tedy malý předkrm před dnešním oficiálním představením generace NVIDIA Hopper, přičemž na obrázku poskytnutém serverem VideoCardz se dá dopočítat i oněch uváděných 144 jednotek SM (Streaming Multiprocessor) v osmi GPC, čili by tu opravdu mělo být výsledných 18432 CUDA jader. Jeden GPC by pak mohl být vybaven i schopností zpracovávat grafiku.
 
NVIDIA A100 pro porovnání
 
Na snímku vidíme pouze jeden z produktů, které využijí GPU GH100, a to konkrétně SXM kartu H100 pro zařízení řady NVIDIA DGX. Půjde konkrétněji o stanice DGX H100 a pak dle zdroje i o DGX H100 SuperPod. Vedle toho by se zákazníci měli dočkat i klasické karty pro rozhraní PCIe. 
 
 
Budou tedy čipy Hopper pouze monolitické? Zatím to tak vypadá, neboť i když tu máme ještě neznámý GH202, těžko si představit, že by tu byly dva tak velké čipy vedle sebe. Leda by nešlo o dva H100, ale nějaké menší čipy, čemuž by ostatně trošku napovídalo i číselné označení 202. V každém případě bude právě čip GH100 vlajkový produkt v podobě obrovského 5nm GPU pro výpočetní účely. 
 
Prezentace firmy NVIDIA a konkrétně jejího šéfa Jensena Huanga je naplánována na dnešních 16:00 našeho času. 


reklama