reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA, HP a Zotac žádají dočasné zrušení cla na dovážená GPU

3.12.2021, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA, HP a Zotac žádají dočasné zrušení cla na dovážená GPU
Cla na elektroniku dováženou z Číny uvalila ještě administrativa Donalda Trumpa, přičemž tato věc plně spadá do obchodní války mezi USA a Čínou, a to oficiálně ve snaze vrátit výrobu do USA. 
Řada výrobců tak přesunula své kapacity z Číny, ovšem ne zrovna do USA, jak si představoval bývalý prezident Donald Trump, ale do okolních zemí, jako je Vietnam, Laos, apod. V každém případě elektronika dovážená do USA z Číny podražila právě o zavedená cla, přičemž NVIDIAHP a Zotac nyní společně žádají, aby byla cla na GPU a výsledné produkty dočasně zrušena. 
 
 
US Trade Representative (USTR) totiž má uvažovat o tom, že pro některé produkty zřídí výjimku, takže je vyškrtne ze seznamu těch, pro něž platí nová cla a zmíněné společnosti chtějí, aby USTR do svého výběru zahrnula právě i GPU. A čím argumentují? 
 
Firmy říkají, že Čína je jednak hlavní základnou výrobců grafických karet a osobních počítačů a také má pod kontrolou těžbu vzácných zemin (55 % světové kapacity) a především vzácných nerostů (85 %), přičemž pouze v Číně existují i potřebné logistické řetězce, což dle Zotacu v podstatě znemožňuje případné přesídlení jeho výroby do jiných zemí. HP k tomu ještě přidává čínskou hojnou a relativně levnou pracovní sílu, kvůli níž je přesun výroby do jiných zemí obtížný a NVIDIA zase zmiňuje Covidem-19 pochroumanou celosvětovou logistiku a zvláště pak leteckou nákladní přepravu. 
 
NVIDIA dále upozorňuje, že společně s AMD využívá pro grafické výrobní kapacity v mnoha zemích, a to včetně Filipín, Malajsie či Tchaj-wanu. Právě v Číně ale probíhá "back-end" celé produkce, čili právě z ní jsou pak exportovány výsledné produkty do světa, a tak podléhají i novým clům, ačkoliv zdaleka nejde čistě o čínské zboží. 
 
Samotná USTR už na tyto požadavky reagovala, ale zatím jen tak, že musí celou věc pečlivě zvážit. Rozhodnutí totiž bude mít svůj vliv na ekonomiku či zájmy Spojených států. I proto se rozhodla, že bude posuzovat každou žádost zvlášť a zvažovat bude každou potenciálně udělenou výjimku. 
 
Zdroj: THW


reklama