reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA nejspíše chystá 3GB verzi GeForce GTX 1050

10.5.2018, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA nejspíše chystá 3GB verzi GeForce GTX 1050
Grafická karta NVIDIA GeForce GTX 1050 je aktuálně dostupná pouze se 2 GB paměti GDDR5, což může být v některých případech limitující. Nyní se ale objevily informace o verzi se 3 GB paměti. 
Pokud by se taková karta objevila, neznamenalo by to pouze, že NVIDIA vedle GeForce GTX 1050 jen plácla 3 namísto 2 GB paměti. Nutně by to představovalo i změnu paměťového kontroleru čipu, neboť aktuální 128bitový nemůže být napojen na 3 nebo 6 gigabajtů v pamětech GDDR5. Stejně jako v případě 3GB verze GeForce GTX 1060 by to chtělo nejlépe 192bitový kontroler, takže v tomto ohledu by na tom nová verze GeForce GTX 1050 byla lépe než jiné. Dá se to ale také kompenzovat prostě tím, že NVIDIA použije pomalejší paměti GDDR5 než na ostatních GTX 1050, ale i ty mají efektivní takt 7 GHz, čili nic úžasného. 
 
NVIDIA by se ale mohla dát i opačnou cestou a naopak redukovat šířku paměťové sběrnice na 96 bitů, což by pak naopak vyžadovalo rychlejší paměti. Aktuálně mají obě GTX 1050 propustnost pamětí 112 GB/s a na snížené šířce by to bylo se 7GHz paměťmi jen 84 GB/s a i 8GHz by dosáhly jen na 96 GB/s. Až 9GHz GDDR5 by přinesly srovnatelných 108 GB/s, přičemž takové už NVIDIA používá na novějších verzích GTX 1060. Menší šířka paměťové sběrnice je i pravděpodobná kvůli tomu, že GPU GP107 nejspíše více než 128 bitů nemají k dispozici. 
 
 
 ilustrační obrázek
 
Ihned nás také musí napadnout, komu že to bude nová GeForce GTX 1050 se 3 GB paměti vůbec určena, pokud vůbec přijde na trh, jak zní základní předpoklad dalších úvah o ní. NVIDIA může opět pomýšlet exkluzivně na čínský trh, kde by šlo o zajímavou kartu pro hráče Playerunknown's Battleground.
 
Ovšem na druhou stranu by prostě mohlo jít o snahu dostat na trh vylepšenou verzi s větším bufferem, protože 2 GB už přeci jen přestávají stačit i takovýmto kartám. A přeci jen, i když se už v dohledné době několika málo měsíců očekává nástup další herní generace karet NVIDIA, low-end v podobě GTX 1050 tu s námi ještě nějakou dobu zůstane, protože tyto karty dorazily z generace Pascal na trh mezi posledními. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama