reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia si patrně bude nechávat vyrábět své čipy i u Intelu

1.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
Nvidia si patrně bude nechávat vyrábět své čipy i u Intelu
Nvidia si nechává své čipy vyrábět u společností TSMC a Samsung. Poslední dobou se však zdá, že dalším z výrobců by mohl být Intel. Šéf Nvidie řekl, že testy výrobního procesu Intelu dopadly dobře.
Už před rokem šéf Nvidie Jensen Huang připustil, že je otevřen možnosti vyrábět své čipy i u společnosti Intel. Ten totiž přes svou divizi Intel Foundry Services (IFS) nabízí své výrobní kapacity i jiným firmám, nicméně divize zatím moc peněz do pokladničky Intelu nepřináší. Naopak, v posledním čtvrtletí byla hodně ztrátová a i samotné příjmy z ní dělají jen maličkou část firmy. Velký partner jako Nvidia by se Intelu jistě náramně hodil. Šéf Intelu, Pat Gelsinger, nedávno připustil, že má nového zákazníka, který chce využít jeho proces Intel 3, přičemž má jít o vedoucího poskytovatele cloudových služeb a technologií pro datová centra. To by mohlo sedět i na Nvidii.
 
Nvidia a Intel
 
Že by to mohla být ona, napověděl i sám Jensen Huang. Nejenže před rokem možnost výroby u Intelu připustil, ale rovněž řekl, že když už vyrábí [vedle TSMC] se Samsungem, je otevřený i spolupráci s Intelem. Vyhodnocují výrobní proces a řekl, že Nvidia už obdržela výsledky testovacích čipů vyráběných novým procesem a ty vypadají dobře. Zda to byl právě proces Intel 3 (a Nvidie je oním novým partnerem) nebo novější připravované Intel 20A a 18A, to nevíme. Každopádně Huang se nechal slyšet, že Nvidia chce více diverzifikovat svůj dodavatelský řetězec, aby byla více odolná vůči různým výkyvům. TSMC na Taiwanu a čínský tlak na něj totiž vzbuzuje obavy a není divu, že hledá další partnery.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama