Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia testuje 4slotový chladič pro GeForce RTX 5090 schopný uchladit 600 W

13.5.2024, Milan Šurkala, aktualita
Nvidia testuje 4slotový chladič pro GeForce RTX 5090 schopný uchladit 600 W
Jakou spotřebu budou mít nové desktopové grafické karty Blackwell, ještě není jasné. Proslýchá se ale, že Nvidia testuje 250W až 600W chladiče. Ten by měl být ještě větší než dosud a v počítači by mohl zabírat až 4 sloty.
Nvidia sice už představila svou novou grafickou architekturu Blackwell, to se ale zatím týká jen výpočetních karet. Na klasické desktopové grafické karty si budeme muset ještě chvíli počkat. Zatímco ještě před pár dny to vypadalo, že se letos možná představí jen vrcholná GeForce RTX 5090 a slabší RTX 5080 na sebe nechá trochu čekat, nyní se proslýchá opak. Poslední informace totiž mluví o tom, že to bude GeForce RTX 5080, která bude představena jako první, a RTX 5090 bude až později (toto nedávno zveřejnil známý leaker kopite7kimi). Nyní se objevily informace i o tom, že Nvidia testuje vzduchové chladiče pro své karty, a pro chlazení má připravené čtyři různé strategie, přičemž zde figurují chladiče, které jsou schopné uchladit odběry 250 W až 600 W.
 
Zde je potřeba dodat, že to automaticky neznamená 600W spotřebu pro GeForce RTX 5090. Jde jen o testování chladičů a vhodného způsobu chlazení pro Founders Edition různých karet. Ostatně už klasický sériový chladič, který najdeme na GeForce RTX 4090 se 450W TDP, byl konstruován na 600W karty. Zatímco ten je ale 3slotový, ve výše zmíněných chladičích se objevila i 4slotová verze. Taková grafická karta by tedy v počítači zabrala opravdu velké množství místa.
 
Pochopitelně toto vše nejenže neznamená 600W spotřebu u nových karet, současně to ani nemusí znamenat, že výše zmíněný 4slotový chladič bude ve finále skutečně použit. Může být vyhodnocen jako zbytečně velký, tedy že jeho přínos nevyváží negativa. Pokud se ale objeví, tak to jen pro nás nebude takové překvapení. Předpokládá se, že Nvidia zůstane u napájení pomocí 16pinového konektoru, nyní ale v jeho revidované verzi 12V-2x6, která zvládá dodat 600 W (a dalších 75 W pak PCIe slot).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.