reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
24.1.2022, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA se rozhodla zdražit své vlastní karty Founders Edition, což zatím platí dle dostupných informací jen v Evropské Unii, ovšem brzy by se měla "dočkat" rovněž Velká Británie. Jaký je důvod pro zdražení zrovna v této době? 
honza1616 (3636) | 24.1.202210:29
výsledná cena bude stejně pořád hodně vysoko a nejspíš se nepohne nahoru ani dolů,
konečná cena je určena nabídkou vs. poptávkou,
co z toho plyne? že koncový prodejce bude mít nižší marži

konečně Nvidia udělal taky něco rozumného, všichni se přiživují na nedostatku na trhu, ale jen NV prodávala za doporučené ceny
Odpovědět2  2
HoCh (298) | 27.1.202214:14
A ona opravdu Nvidia prodávala nějaké karty za doporučené ceny? Kdy, kde a kolik?
Odpovědět0  0
HoCh (298) | 27.1.202215:59
Docela by mne zajímalo, jak honza1616 přišel na to, že když Nvidia o trochu zvedla doporučenou prodejní cenu karet postavených na jejich čipech, tak se sníží prodejcům marže.

Ty doporučené prodejní ceny nemají, až na výjimky, s aktuálními prodejními cenami moc společného. Zvlášť u Nvidia karet. Za normálních okolností by měly ty doporučené prodejní ceny vycházet z výrobních nákladů výrobců karet zvýšených o jejich přiměřený zisk + přiměřené marže obchodníků.

Dnes se prodá téměř všechno, tak obchodníci na doporučené ceny kašlou a šroubují je nahoru, dokud je někdo kupuje. A Nvidia pro změnu uvádí doporučené ceny nesmyslně nízké, aby karty vypadali v článcích a testech cenově zajímavější, než odpovídá realitě. Takže doporučené ceny Nvidie, budou nejspíš i pod výrobními náklady výrobců karet.

Má­-li někdo pocit, že bezdůvodně pomlouvám Nvidii, tak mu doporučím, aby se podíval na tomhle webu na článek https:­/­/www.svethardware.cz­/seznam­-ukazuje­-doporucene­-ceny­-nvidia­-rtx­-3050­-mezi­-249­-a­-489­-usd­/56949. V něm se srovnávají koncové prodejní ceny doporučované Nvidií a prodejní ceny doporučované výrobci karet, které by měly být za normálních okolností u základních verzí karet stejné a u lepších verzí mohou být o něco vyšší. A doporučuji se podívat i na můj text v diskuzi, kde je srovnání doporučených prodejních cen od Nvidie i Amd s reálnou prodejní cenou nejlevnější karty opravdu dostupné ve Spojených státech podle webu newegg.
Odpovědět0  0
honza1616 (3636) | 30.1.20221:04
ty tvoje dlouhé komentáře mě fakt nebaví číst, a když na to člověk neodpoví tak to vypadá že nemá pádný argument, takže na toto výjimečně odpovím

chtěl jsi znát odpověď na....
"maximálně se prodejcům sníží marže ale výsledná cena bude stejná......­"

trh určuje výslednou cenu, vidíš to snad sám kdy při nedostatku je cena vyhnaná do šílených výšin, MSRP dnes nikoho nezajímá a každý si chce na tom přivydělat, proto ty grafiky stojí tolik...
...když NV zvýší doporučenou cenu aby z těžební vlny taky něco měla, tak je to jen změní poměry v dodavatelské řetězci !!!
ale s výslednou cenou to nehne nahoru ani dolů, kdyby šla cena nahoru nikdo by to nekoupil, a příliš velké snižování nelze čekat protože každý chce vydělat na tom co nejvíce
proto jsem napsal to co jsem napsal, to že NV híby s cenou pro nás nic neznamená


a jak jsme k tomu přišel ?? .... 3 příklady
- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­-
dejme tomu že dnes nějaká grafika stojí MRSP 500$ reálně ale 1000$

(situace před 2 roky­)
samotný čip stojí řekněme 150$ +10$ jako marže pro zisk,
pak to jde k AIB ti to za 150$ plácnou na PCB osadí pamětmi a chladičem +10$ jako další marže pro ­"značku AIB­"
dál to jede do světa v nějakém kontejneru v lodi a přebírá si to velký Evro. sklad, za dopravu a uskladnění si naúčtuje dalších 100$
cena je zatím 420 $
a prodává to do našich koncových obchodu a zde si za běžné situace prodejce typu CZC nebo Alzák a podobní naúčtují 80$
tedy výsledná cena je oněch doporučených +­- 500$ ­(tedy 10900 Kč v našem obchodě­)
tak tomu skutečně dříve bylo
- ­- ­- ­- ­- ­- ­-

(Před měsícem­)
dnes je to tak že koncová cena je vyhnané vysoko a každý se na nedostatku chce přiživit
takže do nedávna Nvidie měla pořád stejných 150+10$
AIB 150$ + marže zvednutá na 100$
dodavatel 100$+ dalších 100$ jako marže
koncový prodejce muže hýbat s cenou podle trhu až na 390$
což mi dělá dnešních 1000$ ­/ 21800Kč ­(200% MSRP v těžební horečce­)
- ­- ­- ­- ­- ­- ­-

(* teď * ­)
a co udělá Nvidia podle tohoto článku??

Nvidie měla pořád stejných 150+10$ jenže si ted zvedla marže a tím i lehce doporučenou cenu, dalších +40$ = 200$ za čip
AIB 150$ + marže ponížená na 90$
dodavatel 100$+ jeho marže ponížená na 90$
koncový prodejce muže hýbat s cenou, cena u konkurence a podle trhu je pořád 1000$
ale on zvedat cenu nemůže, už by to bylo opravdu neprodejné,
takže pořád bude prodávat ze 1000$ ale to znamená že i on si musí snížit marži z 390$ na 370$ aby se vlezl do těch 1000$
- ­- ­- ­- ­- ­- ­-

takže, to že Nvidie zvedá MSRP pak seřízne jistý podíl od každého účastníka v dodavatelském řetězci, viz 3.příklad,
koncová cena se nepohne
....nemá se kam se pohnout ­(berte v uvozovkách­)
Odpovědět0  0
HoCh (298) | 30.1.202220:30
A kdybys teprve viděl, jak mne je nebaví psát ;­-­). Zvlášť na mobilu :­-­(.

Myslím, že můžeš být v klidu. To jestli někdo odpoví, nebo ne, tady asi nikdo moc neřeší. Navíc, čím později dáš pod článek svůj příspěvek, tím míň lidí si ho přečte, protože tenhle web stojí na zpravodajství. A protože toho sem hoši sypou dost, tak články velmi rychle zmizí v propadliští dějin. Ani já bych tvou odpověď nezaznamenal, kdybych si omylem nezapnul sledování diskuze a nepřišlo mi upozornění na mail. Tak holt, budu muset odpovědět :­-­( ;­-­). I když to nikdo kromě tebe číst nebude a ani u tebe to není jisté :­-­).

Článek mluvil o tom, že Nvidia se svém ­(vlastním­) obchodě zdražila své ­(opravdu vlastní­) karty Founders Edition o ­(asi­) 6% a to pro Evropu. Bohužel v článku chybí nejen slíbené vysvětlení příčiny, ale ani zdroj, tak není možné ověřit podrobnosti. Ale asi i díky obrázku s velkým MSRP ­(Market Street Retail Price­) v nadpisu je to obecně interpretováno jako zvýšení doporučených maloobchodních cen.

Dalo by se polemizovat o tom, jestli je to MSRP, protože web Nvidie rozhodně není ­"pouliční­" maloobchod. A kromě toho se tam myslím už docela dlouho žádné karty neprodávají a jeto čistě marketingová ­"výkladní skříň­". Schválně jsem se na ten jejich obchod po dlouhé době podíval. Pominu to, že mne poslali do Indie a dalo hodně hledání, kde se přepnout jinam. Ale ověřil jsem si, že tam opravdu nic neprodávají.

Díval jsem se na Státy a na Německo. Po Founders Edition ani stopy. U starších karet je bývá ­(v Německu­) uvedeno nedostupné, a když člověk klikne na Ověřit dostupnost, objeví se ve Státech odkaz buď na NewEgg, nebo BestBuy a v Německu odkaz ne nějaké ­(pro mne­) neznámé obchody. Ceny uvedené u starších karet jsem moc nezkoumal, ale u 3050 jsou odkazy na edice za 246 usd, které jsou od samého počátku nedostupné. A to vím s jistotou, protože jsem NewEgg pár dní docela pečlivě sledoval.

Tak a k MSRP obecně. To není žádná konkrétní cena, ale více, či méně jen marketingově politická deklarace typu: ­"Já si myslím, že když ti kluci, co jsou ve výrobně prodejním řetězci za mnou nebudou moc nenažraní, tak by se dala nejlevnější karta tohoto typu dostat na pulty obchodů za přibližně tuto cenu.­" Nic víc, nic míň. A jestli je to tvrzení reálné, záleží za normální situace na tom, jestli je ta cena stanovená na základě znalosti skutečné situace v navazujícím řetězci, nebo spíš vycucaná z prostu, případně stvořená v marketingovém oddělení.

Tak a teď budu chválit. Správně píšeš, že si z MSRP nikdo moc hlavu nedělá, zvlášť dnes. Taky máš hezky udělané rozdělení financí podél výrobně prodejního řetězce. I když ta výše marží ­(kolem 7%­) je trochu ;­-­) nízká. Podle finančních mají výrobci čipů měli ve 2Q2022 marže o fous vyšší ­- Nvidia 65%, Intel 57%, AMD 48%. Ona marže není čistý zisk a ty peníze slouží k úhradě spousty dalších nákladů. Ta zhruba 1­/3 za GPU by mohla být možná reálná, aspoň u méně výkonných karet.

Takže všechno dobře, ale nějak se ti z toho počítání vytratila ta doporučená prodejní cena :­-­). Ne, že by to bylo špatně, jen to nevysvětlí, jak by mohla Nvidia zvýšením MSRP získat nějaké peníze. Ostatně odpověděl sis sám a správně. Nvidia může vydělat víc, když zvýší výrobcům karet ceny GPU čipů. Ale to je něco úplně jiného, než zvýšení MSRP, nebo cen na vlastním webu, kde nic neprodává. To že zvýší MSRP neznamená, že zvýšila ceny GPU. Tím spíš když ty ceny zvýšila jen pro Evropu a ne celosvětově.

Zvýšení cen dodávaných GPU s MSRP nesouvisí. I když by správně mělo, protože to zvyšuje cenu, za jakou se dá nejlevnější karta dostat na pult. Jenže ona asi nebude cena GPU čipu pro každého stejná. Asi bude záviset na velikosti odběrů a možná i na nějakých marketingových vlivech. Navíc výrobní i koncovou cenu ovlivňuje řada jiných faktorů a asi těžko je výrobce čipu sledovat a MSRP pořád upravovat. To by bylo hrozně pracné, tak doporučenou cenu ­(MSRP­) stanoví jen jednou, před uvedením modelu na trh. A pokud se situace ve výrobě, nebo v distribuci změní, bude ta doporučená cena mimo.

Když výrobní a distribuční náklady a­/nebo marže výrazněji stoupnou, bude doporučená cena nižší, než reálné ceny nejlevnější karty ­(což je dnešní situace­). Když klesnou, může být doporučená cena i nadhodnocená ;­-­). Ale při výhledu na pád cen a přetlak se na trh nové výrobky asi moc nedávají, tak šance na nadhodnocení doporučené ceny asi není velká.

Při správném nastavení doporučené ceny ­(MSRP­) by se neměla moc lišit od cen nejlevnějších skutečně dostupných karet. Pokud dochází k výkyvům cen v důsledku objektivních změn ve výrobně a distribuci, dá se čekat, že dopadnou na různé firmy dost podobně. A tak by se i poměr MSRP ­/ nejnižší cena reálně dostupné karty měl vyvíjet podobně. Tenhle poměr tedy může docela dobře měřit serióznost nastavení doporučených cen a ukázat přístup firem k marketingu. Jen je potřeba brát ceny a MSRP pro stejný trh a porovnávat srovnatelné produkty, které byly vydané pokud možno v podobné době.

Jako ukázku beru doporučené ceny ­­(MPSR­­) a prodejní ceny nejlevnější reálně dostupné karty daného typu ve Státech ­­(newegg­­).

AMD
start verze msrp_newegg_newegg­­/msrp
10­/20 6800xt 649 1369 ​211%
10­/20 6800.. 579 1219 211%
03­/21 6700xt 479 _899 188%
07­/21 6600xt 379 _599 158%
10­/21 6600.. 329 _449 136%
01­/22 6500xt 199 _269 135%


Dvě nejstarší karty v AMD seznamu 6800xt­/6800, vydané v říjnu 2020, mají dnešní reálné minimální ceny o 111% vyšší, než byly doporučené MSRP ceny z doby uvedení karet. Čím novější karty, tím je rozdíl mezi reálnou minimální cenou a doporučenou cenou MSRP. Dvě nejčerstvější karty 6600 a 6500xt uvedené v za poslední 3 měsíce mají minimální ceny MSRP+35%. Ten pokles rozdílů by mohl naznačovat pravdivost tvrzení, které se občas objevuje, že AMD stanovuje MSRP ceny podle reálných podmínek ve výrobě a s uvažováním přiměřených marží distribuce. Pak by se mohla u AMD karet na vysokých reálných cenách podílela ­(americká­) distribuce navýšením marží o 35%.

Nvidia
start verze msrp_newegg_newegg­­/msrp
09­/20 3080 699 1590 227%
10­/20 3070 499 1089 218%
01­/21 3060 329 _745 226%
01­/22 3050 249 _564 ­226%?

Z Nvidie se poměr aktuální minimální ceny a doporučené MSRP ceny u karet vydaných ve 4 čtvrtletí 2020 moc neliší od hodnot pro karet založených na AMD čipech. Ale dost zvláštní je, že se od té doby ten poměr vlastně vůbec nezměnil a i čerstvě uváděné karty založené na Nvidia Čipech se prodávají o 120% dráž, než je cena doporučená Nvidií.A tak jsou proti MSRP skoro 4x víc předražené ­(+35%­/+126%­), než karty s AMD čipy.

Napadá mne několik možných vysvětlení:

1­) Nvidia své karty považuje za velmi špatné a netroufne si za ně chtít vyšší cenu než tu svou MSRP.
2­) Uživatelé kupující ty podle Nvidie špatné karty jsou idioti, kterým nevadí, že jsou 4x víc předražené, než karty AMD.
3­) Nvidia se s informacemi o realitě nákladů výroby a distribuce zasekla před rokem a půl a nevšimla si, že se doba trochu změnila.
4­) Přestože Nvidia ví, že se karty za tak nízké ceny na pulty obchodů dostat nedají, uvádí je jako oficiální, aby je recenzenti používali v recenzích a její karty vypadaly v rwecenzích jako mnohem výhodnější, než karty konkurence.

Ale možná tě napadne ještě nějaký jiný a třeba i lepší důvod.
Odpovědět0  0
HoCh (298) | 30.1.202220:46
Koukám, že jsem zapomněl zdůraznit jednu věc. Že u té 3050 nevycházím, z reálné minimální ceny karet dostupných na NewEgg, ale beru ji podle stejného poměru jako u předchozí karty. Důvodem je, že na NewEgg žádné karty 3050 dostupné nejsou a to tam byla nedávno u jedné ­(nedostupné ­)ú i cena 500 usd. Tak si myslím, že s tím podílem moc neprohádám.

U karty 6500xt byly o ze začátku dostupné i karty za 249 a postupně nejnižší vylezly o nd dolarů na těch 269. Takže čekám, že když nebyla 3050 první týden dostupná ani za 500 usd, tak levnější než těch 564 asi nebude. Uvidíme.

A pokud z těch 126% navýšení proti MSRP ceně udělal 35% obchod jako u 6500xt, tak ten zbytek by mohl jít nejspíš za nereálným odhadem uváděným Nvidií.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.