reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia záměrně zpomalí RTX 3060 pro těžbu kryptoměn, na oplátku vydá CMP

18.2.2021, Milan Šurkala, aktualita
Nvidia záměrně zpomalí RTX 3060 pro těžbu kryptoměn, na oplátku vydá CMP
Nvidia se rozhodla řešit špatnou situaci s dostupností svých nových grafických karet. GeForce RTX 3060 bude záměrně zpomalena pro těžbu kryptoměn, takže nebude tak atraktivní. Naopak se představí speciální těžební GPU.
Situace na trhu grafických karet snad už nemůže být horší. Koupit se dá takřka jen low-end a pokud je k dispozici něco silnějšího, zpravidla si na tom smlsnou těžaři nebo skalpeři. Takové grafiky se pak prodávají někdy i za násobek své původní ceny. 25. února by se měla představit nová Nvidia GeForce RTX 3060, jejíž cena by měla činit 329 USD, ale každému je prozatím jasné, že toho se v dohledné době nedočkáme. Nvidia se ale konečně rozhodla situaci trochu řešit, a to rovnou na dvou frontách. Obě metody cílí na to, aby RTX 3060 nebyla atraktivní pro těžaře. Horší je to se skalpery, kde je otázkou, nakolik se Nvidii podaří odstranit problém s dostupností, a tedy jak moc jim ztíží jejich snahy o výdělek.
 
Nvidia CMP
 
Prvně půjde o to, že RTX 3060 bude detekovat algoritmy pro těžbu kryptoměny Ethereum, která tvoří velkou část případů, kdy se GPU používá k těžbě kryptoměn. Pokud k tomu dojde, hashrate se sníží o 50 %, takže taková karta se těžařům až tak moc nevyplatí. Nvidia si nicméně nechce nechat ujít ani trh s kryptoměnami.
 
Nvidia CMP
 
Zatímco RTX 3060 se pro těžaře stane neatraktivní, ti budou moci nově využít speciálních GPU určených pro těžbu. Půjde o řadu CMP a celkem má jít o 4 různé modely. 30HX a 40HX se představí ještě v tomto čtvrtletí, 50HX a 90HX pak přijdou na trh v tom druhém. Zatím není jasné, o jaká GPU vlastně půjde, dá se ale předpokládat, že půjde o zmetky při výrobě GPU GeForce, které tak najdou své další využití a nijak neomezí trh s grafickými kartami. Nebudou mít tedy grafické výstupy a mají dosahovat větší efektivity. Budou mít tedy lehce snížené takty i napětí. I tak ale u nejvýkonnějšího modelu můžeme čekat až 320 W.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama