reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Objevují se zmínky o Intel Arc Pro A60 s 16 Xe jádry

7.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
Objevují se zmínky o Intel Arc Pro A60 s 16 Xe jádry
Společnost Intel nabízí profesionální verze svých grafických karet Arc Pro. Dosud se končilo na verzích s 8 Xe jádry. V databázi benchmarku CompuBench se ale objevil záznam modelu Arc Pro A60, který by mohl přinést dvojnásobek.
Profesionální grafické karty Intel Arc Pro byly představeny v srpnu minulého roku a šlo o verze A30M, A40 a A50. Ty měly maximálně 8 Xe jader a 1024 stream procesorů. Pokud jde o frekvenci, ta vrcholila hodnotou 2,0 GHz. Nelze je však běžně koupit samostatně, obvykle jsou k dispozici v rámci hotových sestav (OEM trh). Vypadá to však, že existují i další varianty, které by mohly přinést výrazně vyšší výkon. Objevil se totiž záznam v databázi benchmarku CompuBench, kde byla otestována dosud neznámá varianta Arc Pro A60.
 
Intel Arc Pro
 
Podle uniklých údajů má karta dvojnásobný počet jader, což by teoreticky mělo posunout výkon na dvojnásobek. Najdeme zde 16 Xe jader s celkem 2048 stream procesory. Stále je to sice jen polovina toho, co má desktopová A770, i tak je to ale příjemná výkonová vzpruha proti dosavadním profesionálním verzím. Výkon je ale více než dvojnásobný i díky tomu, že frekvence se posunula z 2,0 GHz na 2,45 GHz. Teoreticky by se měl výkon zvýšit na 2,45násobek
 
V testu Level Set Segmentace - 128 v benchmarku CompuBench totiž proti modelům A50 vzrostly výkon z 3791 na 7935 MVoxelů/s, což znamená 2,09násobek. V případě Level Set Segmentace - 256 to bylo z 3774 na 8130 MVoxelů/s, což jde 2,15krát více. Vzhledem k navýšení počtu jader a navýšení frekvence by se ale dal očekávat již zmíněný 2,45násobný nárůst. Více informací o kartách ale neznáme. Předpokládá se sice 8GB paměť na 128bitové sběrnici, tyto hodnoty ale nebyly potvrzeny.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama