reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OLED panely nejdříve v televizích

30.6.2006, Pavel Kovač, aktualita
OLED panely nejdříve v televizích
Organické panely využívající LED diody, neboli OLED, se začnou masově vyrábět už v září tohoto roku. Prvním výrobcem bude LG.Philips následován Samsungem v říjnu. Pro nás počítačové fandy je však celkem škoda, že se nejdříve začnou vyrábět...
Organické panely využívající LED diody, neboli OLED, se začnou masově vyrábět už v září tohoto roku. Prvním výrobcem bude LG.Philips následován Samsungem v říjnu. Pro nás počítačové fandy je však celkem škoda, že se nejdříve začnou vyrábět panely určené pro televize. Výrobce tak nejspíše chce předejít problémům s vadnými pixely, které jsou u monitorů daleko rušivější než u TV. Velkou roli v rozhodování, zda nejdříve vyrábět monitory nebo TV, má také rozlišení a velikost pixelu resp. subpixelu. Technologie pro TV je zkrátka na výrobu o něco jednodušší. Nezbývá než doufat, že se výroba bude dařit a výrobci záhy přejdou i na OLED monitory. Kdo ví, třeba se již v první polovině příštího roku setkáme s prvním OLED monitorem.




Mezi hlavní výhody OLED technologie patří prakticky nulová odezva, obrovský kontrast (teoreticky nekonečný - nepoužívá se podsvícení) a věrné a živé barevné podání. Navíc mohou být OLED displeje průhledné, ohebné a pozorovatelné z obou stran - tzn. světlo je vyzařováno do obou směrů stejně. Pokud to zní jako pohádka, tak vás musím zklamat. Je zde totiž jedno velké ale. Tím je nízká životnost samotných obrazovek resp. jednotlivých subpixelů. Nepříjemné je také to, že modré buňky stárnou rychleji než ostatní, a tak se v průběhu času barevné podání mění. Jak si s tímto neduhem poradí výrobci ukáže až čas.

Zdroj: BeHardware
reklama