reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Onda uvádí desku se 32 porty SATA pro farmaření Chia

26.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Onda uvádí desku se 32 porty SATA pro farmaření Chia
Kryptoměny vyžadují od investorů velkou dávku odvahy a víry, pokud jde o dlouhodobý úspěch, ovšem Chia to posunula na novou úroveň. Chia je v podstatě ještě zajíc v pytli s neznámou hodnotou. 
Vzhledem k aktuální chiamánii lze asi počítat s tím, že zájem o tuto kryptoměnu asi bude alespoň zpočátku vysoký, což se odrazí v její hodnotě, ale to se ukáže až za týden 3. května, kdy vstoupí na trh. O víkendu jsme přitom informovali o tom, jak zvláště v Asii vysoký zájem o vysokokapacitní pevné disky zvedá jejich ceny do nových výšin a že celková kapacita sítě prudce roste. Mluvili jsme přitom o tom, že se dostala už nad 600 petabajtů, takže během týdne vzrostla cca o polovinu. Farmáři ale o víkendu byli evidentně velice aktivní, neboť nyní je to už téměř 850 petabajtů, takže tomu, kdo s tímto růstem nedokáže držet krok, se šance na úspěch
úměrně snižují. Pooly přitom zatím neexistují, čili každý je v tom sám za sebe, což se může změnit možná koncem května. 
 
 
Dalo se přitom očekávat, že se časem objeví specializovaný hardware, který bude určen pro stavbu co nejefektivnějších farmářských rigů a zde jde pochopitelně především o to navěsit na jeden počítač co nejvíce pevných disků. Objevila se tak deska Onda B365 D32-D4 Magic Edition.
 
Takže tu máme vskutku velkou základní desku, kterou bychom za normálních okolností mohli označit za speciální model pro stavbu vysokokapacitního NAS či jednoduše úložného serveru založeného na jinak běžném hardwaru. To samozřejmě bude také možné spáchat, ale zde jde o Chia a uložení tzv. plotů na až 32 úložných zařízení pro SATA. Jedna deska tak může spravovat úložný prostor několika stovek terabajtů (dle specifikací až 448 TB) a sama využívá čipovou sadu Intel B365, čtyři sloty DIMM, jeden PCIe 3.0 x16, další PCIe 3.0 x1 a také tu máme alespoň jednu PCIe M.2 pozici, dva gigabitové Ethernety, obrazové konektory, USB, atp. 
 
 
Onda B365 D32-D4 Magic Edition tak může posloužit jak pro provoz farmy, tak i případně pro tvoření plotů čili souborů s hashi, kde je důležitý výkon procesoru, kapacita RAM a výkonné SSD. Nicméně zaplnit 448 TB by takto trvalo velice dlouho, ale to už záleží na farmáři, jak se s tím vypořádá. 
 
Celkové rozměry desky jsou 530 x 310 mm a sama využívá krom 24pinového ATX ještě 8pinový EPS pro procesor a dále dva 6pinové konektory, neboť se sama bude starat i o napájení disků. O ceně jsme se nic nedozvěděli, ovšem zato bylo uvedeno, že tato deska se již dostala k prvním těžařům, takže se už zřejmě podílí na zvýšené kapacitě sítě Chia. 


reklama