reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Opera – celý web pro Series 60

28.6.2004, Michal Tresner, článek
Opera – celý web pro Series 60
Opera je prohlížeč, který na poli stolních počítačů jen velice těžko konkuruje Internet Exploreru s jeho zdánlivě neotřesitelným postavením. Jiná situace je však v oblasti mobilní techniky. To je pravé místo, kde se snaží méně známé prohlížeče prosadit a nejinak je to i s Operou.
Opera je ve skutečnosti jméno Norské společnosti vyvíjející prohlížeč pod názvem Opera Browser (dále jen Opera). Podíl Opery na trhu prohlížečů pro stolní počítače s operačním systémem Windows se dnes pohybuje někde kolem 4%. Naproti tomu Opera pro mobilní zařízení se uchytila hned od začátku velice dobře a zdá se, že ji čeká velice světlá mobilní budoucnost.

Většina uživatelů přístrojů Series 60 již jistě o Opeře slyšela a někteří, jako například vlastníci Nokie 6600, mají takové štěstí, že ji mohli najít již před registrovanou na své MMC kartě dodané k telefonu. My ostatní se musíme spokojit se 14 denní verzí na odzkoušení. Cena za plnou verzi pak činí $32.





Instalace


Instalace probíhá přes klasický soubor SIS. Opera je poměrně dost velká, instalační soubor zabírá celých 750KB. Při instalaci takto velkých SISů může snadno nastat problém s pamětí. Raději si před instalací promažte (nebo přesuňte na kartu) nějaké nepotřebné obrázky a jiné velké soubory. Často prospěje promazat staré zprávy v doručené poště a určitě je vhodné telefon před instalací resetovat. Tím se nejen pročistí paměť, ale máte také jistotu, že jsou všechny soubory, ke kterým by mohla instalace přistupovat, řádně uzavřeny.


Small Screen Rendering (SSR)


Jedním z hlavních problémů všech mobilních prohlížečů (a to nemyslím jen prohlížečů webu) je velikost displeje a v drtivé většině případů nepřipravenost dokumentů pro tento malý rozměr. Každý, kdo se již někdy na svém PDA nebo telefonu snažil zobrazit web stránku, ne zrovna určenou pro mobilní přístroje, ví, jak je nepříjemné posouvat se všemi směry proto, aby si mohl přečíst aspoň jednu ucelenou větu na svém malém displeji. Ať už jsou to dokumenty Wordu, webové stránky nebo soubory PDF, konverze do menšího formátu je problematická a každý prohlížeč si s ní poradí jinak. Jednou z technik pro takový převod je právě SSR, které používá Opera. Je to pravděpodobně jedna z hlavních předostí tohoto prohlížeče. SSR přeformátuje stránku tak, že vytvoří jeden sloupec, do kterého umístí všechen obsah. Musíte se tedy posouvat pouze nahoru a dolů a odpadá posun do stran. Obrázky, text i další elementy stránky se zmenší tak, aby se vešly do sloupce šířky displeje. Jistěže SSR není jedinou technologií zarovnání obsahu na velikost obrazovky, ale je rozhodně jednou z nejlepších. Například ve srovnání s jinými technikami u SSR zůstanou všechny prvky stránky přístupné i po přeformátování. Opera se zdá být velice inteligentní v posuzování, které prvky jak zmenšit. Nadpisy pak zůstávají nadpisy a mnohé stránky jsou po konverzi i lépe čitelné než jejich originály.


Normální režim


Opera disponuje samozřejmě i režimem normálním, ve kterém zůstávají všechny prvky stránky na svých pozicích a ve svých originálních velikostech. V tomto režimu normálního vykreslování je opera také velice dobrá. Používá stejný engine jako její větší bratříček Opera 6 pro desktopy. Přestože v tomto normálním režimu je surfování spíše neustálé posouvání do všech směru, je to nezbytné, pokud si SSR s danou stránkou neporadilo moc dobře nebo vůbec nebo si prostě jen chcete prohlédnout stránku v původním formátu. Pokud si například pamatujete, kde asi byl nějaký odkaz na stránce, kterou jste si prohlíželi na PC, pak s SSR ho pravděpodobně budete hledat trosku déle.





Standardy


Přestože je SSR zdánlivě hlavní předností Opery, nebylo by samo o sobě k ničemu. Pro správné zobrazení všech prvků rozličných stránek je potřeba, aby prohlížeč podporoval řadu technologií. S prostou html stránkou si poradí každý prohlížeč, jakmile však přejdeme na stránku používající Javascript, CSS a další, dnes hojně používané technologie, přestává být stránka pro hodně kapesních prohlížečů čitelná. Pro Operu toto neplatí. Jak jsem již zmínil výše, Opera pro Series 60 je postavena na stejném jádře jako Opera 6 pro stolní PC, a proto obsahuje podporu takřka pro všechno. Stránky s Javascriptem, CSS i ty chráněné protokolem SSL pracují úplně stejně jako na PC. Dá se říct, že Opera pro Series 60 překonává v oblasti standardů i většinu desktopových prohlížečů, protože ty obvykle nepodporují mobilní web jazyky jako WAP (verze 1 i 2), cHTML nebo XHTML MP. Když si tohle všechno dáte dohromady, tak dostanete velice kvalitní prohlížeč a o to více, že poběží na vašem mobilu.

Prohlížeč Opera podporuje následující standardy: HTML 4.01, ECMA-262 2.0 a 3.0, XHTML 1.0/1.1, XHTML Basic, XHTML MP, CSS 1 a 2, CSS MP, WML 1.3, WCSS, cHTML, JavaScript 1.5, HTTP 1.0 a 1.1, SSL 3/TLS 1.0 a Unicode (UTF-16).

Čeština jí nedělá problémy!


Používání


Když se zamyslíte nad tím, jak brouzdáte internetem na svém stolním PC, brzy zjistíte důležitost myši nebo nějakého podobného zřízení. Je zřejmé, že na telefonu Series 60 bez dotykového displeje bude ovládání webové stránky trochu problematické. Opera řeší tento problém tím, že umožňuje uživateli přepínat mezi dvěma módy. Prvním z nich je takzvaný „Scroll mode“. V tomto režimu lze stránku libovolně posouvat, ale není možné nijak interagovat s jejími prvky. V druhém režimu zvaném „Focus mode“, je možné přeskakovat mezi jednotlivými prvky stránky (tedy z odkazu na odkaz nebo třeba mezi poli formuláře) za použití kurzorových kláves. Po většinu času budete potřebovat zřejmě jen focus mód, ale někdy je použití scroll módu nezbytné. Přepínání mezi módy je snadné, provádí se pravou soft klávesou. Pokud se nacházíte ve focus módu a najedete-li kurzorovými klávesami na nějaký odkaz, Opera jej zvýrazní. Potvrzovacím tlačítkem se pak dostanete na požadovanou stránku. Nejinak je to i s poli formulářů, najedete na prvek formuláře, který chcete upravit nebo aktivovat, Opera jej zvýrazní a kliknutím provede operaci v závislosti na povaze prvku (tlačítko se stiskne, pole se začne editovat). Ovládání není snadné popsat, je potřeba, aby si to každý sám vyzkoušel, ale je to skutečně snadné.


Další důležitou vlastností Opery je menu, přístupné přes levou soft klávesu. Některé volby, nacházející se v menu, jsou přístupné také přes shortcut klávesy (je opravdu dobré si je zapamatovat). Jednou z činností, které stojí uživatele webového prohlížeče na telefonu nejvíce času, je zadávání URL. Opera udržuje snadno přístupný seznam naposledy zadaných URL a přechod na již známou adresu je tedy jen otázkou několika kliknutí. Psaní nových adres je již horší, ale i tady se snaží Opera všemožně pomoci. Pokud při psaní adresy kliknete nahoru, nabídne vám seznam známých webových prefixů (www, wap, atd.) a také seznam nejpoužívanějších domén 1. úrovně (.com, .net, atd.). Již napsaná adresa může být tímto postupem také znovu editována, což je značná výhoda, pokud se při zadávání spletete. Seznam prefixů a suffixů je samozřejmě upravitelný v Options. Programátoři opravdu nezapomněli, že používáte Operu v mobilu, a do menu přidali i možnost poslat aktuální URL emailem jako SMS nebo MMS.




Opera má také skvělou podporu záložek (bookmarks) a stahování. Pro každý jednotlivý stahovaný soubor (transfer) je vytvořena nová záložka, takže můžete klidně dál brouzdat, zatímco v pozadí probíhá stahování. Přepínání mezi jednotlivými transfery je také jednoduché. Nepředpokládám, že budete stahovat nějaké velké objemy dat, ale jistě někdy uplatníte funkci opětovného navázání souboru (resume). Podobně, jako se přepínáte mezi stahovanými soubory, se můžete přepínat mezi jednotlivými okny s načtenými webovými stránkami. Je to výhodné, když třeba něco hledáte nebo když se vám nechce čekat na načtení stránky a zatím si prohlížíte jinou.


Nové vlastnosti ve verzi 6.20


V poslední verzi Opery bylo přidáno několik málo vylepšení, které stojí za to, abyste přemýšleli o upgradu. Podle stránek vývojářů by měla být údajně nová Opera rychlejší při načítání stránek, já jsem však žádné rozdíly nezaznamenal. Už starší verze mi přišla dostatečně rychlá, ale možná je problém v mém GPRS. Velice vítanou změnou je schopnost nové Opery zobrazovat kousky stránky ještě před tím, než je celá načtená. Tato schopnost však také závisí od designu stránek samotných. Například stránky, obsahující všechen text i jiné prvky v jedné tabulce, se stejně zobrazí až po úplném načtení. Toto však není problém Opery, ale samotných tabulek.

Jednou z nejlepších nově přidaných vlastností jsou Content Magic a tagy. Content Magic je systém záložek pro rychlý pohyb na stránce. Pomocí klávesy 6 si na vámi zvolených místech nastavíte jakousi záložku (zvanou tag). Tato označená místa jsou vidět v podobě malé kulaté tečky na pravém okraji displeje. Pomocí klávesy 3 pak jednoduše přeskakujete po těchto přednastavených místech na stránce. Kouzlo Content Magicu je v tom, že se sám snaží na stránce nalézt důležité orientační body. To se mu ale povede jen někdy.

Když už mluvíme o tečkách, tak je dobré zmínit také další vylepšení. Tím je malá tečka sloužící jako indikátor posuvu, která ukazuje, ve které části stránky se asi zrovna pohybujete. Klasický posuvník u většiny Series 60 aplikací je příliš veliký a zvlášť na tak malém displeji je každý pixel užitečné plochy navíc dobrý.




Změny doznal také stavový řádek. Nejenom, že má hezčí design, ale je také o něco přesnější a snadno z něho vyčtete kolik ještě zbývá načíst z aktuální stránky. Příjemné je, že se po načtení celé stránky schová, takže nezabírá místo.

Opera nezapomíná ani na bezpečnost. Pokud chcete zahladit stopy, smazání historie navštívených stránek, naposledy zadaných URL nebo celé cache, je pouze otázkou několika kliknutí v Options.


Problémy


Jsou vůbec nějaké? Ano, vždycky se nějaké najdou. Opera již delší dobu trpí chybami při práci s pamětí. Problémy vznikají převážně v souvislosti s přístupem do cache, a to zejména po prohlédnutí mnoha obrázků. Ve verzi 6.20 je jich ale o poznání méně.

Je důležité si uvědomit, že Opera není primárně vytvářena pro platformu Series 60, ale je zde pouze klonem stolní verze, nároky na paměť se postupně podařilo zkrotit aspoň na únosnou míru, ale je pravda že jsou stále příliš veliké. To je také jeden z důvodů některých pádů. Obecně se zdá, že jede lépe na novějších přístrojích a rozhodně nedoporučuji instalovat jejich takřka 900 KB například na telefon Nokia 3650 pokud chcete dělat i něco jiného, než jen brouzdat po internetu. Nesmíte také zapomínat, že cache něco zabere, její velikost se dá nastavit, takže to není velký problém. Opera se může pyšnit velice dobrou podporou a s každou novou verzí je mnoho chyb opraveno. Stále probíhá také optimalizace paměťových nároků, takže upgrade stojí opravdu za to.


Závěr


Opera je skvělý software. Umožní vám přístup do všech koutů webu díky podpoře rozličných standardů a zpřehlední zobrazení použitím SSR. Content Magic zase urychlí orientaci na stránce a „shortcuts“ zjednoduší ovládání celého programu. Na Opeře je vidět, že vývojáři přemýšleli nad tím, co dělají. Kvalitní základ desktopové verze je důležitý, ale i všechna vylepšení a úpravy, specifické pro platformu Series 60, jsou opravdu užitečné. Vývojáři Opery kladou velký důraz na zpětnou vazbu od zákazníků a velká část novinek bývá tvořena na základě jejich doporučení. Pokud vám tedy stále něco chybí, určitě neváhejte a na napište jim. Třeba budete mít štěstí a váš nápad do některé z příštích verzí už tak skvělé Opery zařadí. Záleží samozřejmě na tom, jak důležité je pro vás brouzdání, ale pokud aspoň občas potřebujete prohlížet web na mobilu, nenajdete lepší program než je Opera.


Tipy


Na úplný závěr ještě několik dobrých rad.
  • Naučte se „Shortcuty“ ! Ušetří vám mnoho času. Pokud se chcete naučit pouze 2, tak by to měly být tyto: „*“ – zapíná a vypíná režim fullscreen, „#“ – zapíná a vypíná Small Screen Rendering mód. Seznam všech zkratek je uložen v nápovědě, takže se k nim můžete dostat kdykoliv.
  • Rozhodně nainstalujte Operu na paměťovou kartu! Nejenom proto, že je dobré udržovat co nejvíce interní paměti volné, ale hlavně proto, že cokoliv stáhnete, uloží se to do stejného adresáře, ve kterém je Opera nainstalovaná.
  • Opera si docela dobře poradí i s „popup“ okny. Někdy však nastanou komplikace a stránky, které pro svoji funkčnost takové okno potřebovali, a ono se nezobrazilo správně, jsou pak celé nefunkční. Obecně se doporučuje v Options zakázat zobrazování popup oken. Na několika fórech se také proslýchá, že pro správné zobrazení některých stránek je potřeba v menu nastavit „Ignore Refresh“. Toto jsou opravdu výjimky, ale stojí za to si je pamatovat pro případ, že se něco nezobrazí správně.
reklama