reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Opera GX: první herní internetový prohlížeč

12.6.2019, Milan Šurkala, aktualita
Opera GX: první herní internetový prohlížeč
Na E3 2019 byly představeny i produkty, které bychom ve spojitosti počítačovými hrami asi nečekali. Opera totiž představila herní browser. Zajistí stylový design i možnost ovlivnění využití hardwaru.
Herní veletrh E3 2019 přinesl spoustu herního hardwaru, byly zde ale k vidění i docela nečekané věci. Jednou z nich byl herní internetový prohlížeč Opera GX. Asi je těžké si na první pohled představit, co se pod tímto pojmem skrývá, v zásadě ale nejde o nic nelogického. Opera GX totiž uživateli mimo jiné umožňuje ovlivnit, jaké hardwarové nároky bude prohlížeč mít. Konkrétně jde o možnost nastavení maximálního využití CPU a paměti RAM. Prohlížeč tak může být neustále spuštěn na pozadí tak, aby si bral jen stanovené množství výkonu a co nejméně negativně tak ovlivňoval samotnou hru.
 
Opera GX browser
 
Dále tu máme integraci se streamovací platformou Twitch, na které streameři rádi ukazují a komentují, jak hrají počítačové hry. Díky integraci je snazší sledovat, kdy se objeví nový obsah oblíbených streamerů, browser má i systém upozornění na ně. Dokonce je zde překryvné okno s videem, takže to je zobrazeno stále v rohu prohlížeče a překrývá i jiné aplikace. Video tak můžete sledovat a zároveň pokračovat v práci na počítači. Dále tu máme GX Corner,  obrazovku zobrazující reklamy na herní produkty i články, které se věnují počítačovým hrám. Opera GX také přináší tmavý design s červeným “osvětlením” (GX Design), nicméně kdo bude chtít, může si nastavit i něco méně cirkusového.
 
Podobně to bude i se zvuky. Prohlížeč při práci a různých úkonech přehrává zvuky (GX Sound), o které se postaral Rubén Rincón. Zvuky i wallpapery pak mají sci-fi tématiku a bude možné je i vypnout, pokud nechcete, abyste si při sufrování na internetu připadali jak na vesmírné lodi. Aby toho nebylo málo, najdete zde i nadále zabudovaný systém blokování reklam, bezplatnou VPN a vestavěnou peněženku pro kryptoměny. Funkce My Flow pak umožní snadné přenášení odkazů, obrázků a jiných dat mezi zařízeními stejně jako rychlé mazání historie.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama