reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Opera stále žije, při IPO vybrala 115 milionů USD

30.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
Opera stále žije, při IPO vybrala 115 milionů USD
Prohlížeč Opera sice není moc rozšířený, ale stačí na to dosažení ziskovosti. Hodně pomohly i nové projekty jako Opera News. Při vstupu na burzovní trh tak byla společnost dosti úspěšná a vybrala 115 milionů dolarů. A našla i další investory.
Doby, kdy každý znal internetový prohlížeč Opera, jsou už pryč. Stále ale má dostatečnou uživatelskou základnu. Na trhu desktopových prohlížečů má jen 3,5% podíl, o něco lepší je to na smartphonech se 4,6 %. Celkově to činí 57 milionů aktivních uživatelů na PC a přibližně 182 milionů na telefonech. Společnosti se ale daří díky nové službě Opera News s využitím umělé inteligence, která byla hlavním produktem, který společnost otočil do ziskových čísel. Ta běží od roku 2017 a nyní má už 90 milionů aktivních uživatelů, většinou jde o uživatele z Asie a Afriky.
 
Opera logo
 
Zatímco Opera tak ještě v roce 2016 vykazovala ztrátu 12,7 milionu USD, v roce 2017 už to byl zisk ve výši 6,1 milionu dolarů při příjmech 128,9 milionu. Hlavními zdroji peněz pro Operu jsou však dohody s vyhledávači. V Rusku je to Yandex, který tvoří 12,9 % příjmů, ve zbytku světa jde o smlouvu s Googlem, který je výchozím vyhledávačem a do kasy Opery přináší až 43,2 % příjmů společnosti.
 
Opera Ltd minulý pátek navíc vstoupila na burzu, kde prodala 9,6 milionu svých akcií v celkové hodnotě 115 milionů dolarů ($12 za akcii). Nyní se pohybuje lehce nad hodnotou $13. To ale není vše. Našli se ještě soukromí investoři, kteří do společnosti vložili dalších 60 milionů USD. Šlo o společnost Tospring Technology (známá jako také Bitmain), IDG Capital Fund a IDG Capital Investors. Bitmain je firma, která vyrábí stroje na těžbu kryptoměn. To je zajímavé, protože prohlížeč Opera byl jeden z prvních, který zabudoval blokování těžby kryptoměn.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama