reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Originál a kopie: Noctua NF-A12x25 a Thermaltake ToughFan 12 v testu

24.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Originál a kopie: Noctua NF-A12x25 a Thermaltake ToughFan 12 v testu
Společnost Thermaltake je dobře známá tím, že nemá žádné zábrany při kopírování cizích produktů. Poznaly už to firmy Fractal Design, CaseLabs a nyní také Noctua, jíž Thermaltake jednoduše ukradl design ventilátoru. 
Ventilátor Noctua NF-A12x25 (naše recenze) byl dlouho vyvíjen společně s novým plastem zvaným Sterrox, který je těžký, pevný, a tak se vlivem odstředivé síly při otáčení lopatek nedeformuje. Díky tomu mohou být lopatky tohoto ventilátoru blíže k rámečku než obvykle, přičemž toho se týká také pevné usazení rotoru posílené mosazným kroužkem zasazeným v ocelové podložce. 
 
 
Pak přišel Thermaltake a celý tento design jednoduše opral, stejně jako to udělal firmě Fractal Design (Define R5 a Thermaltake Suppressor F51) či CaseLabs (TH10 a Thermaltake Pedestal).
 
Tom's Hardware nyní vzal ventilátory Noctua NF-A12x25 a Thermaltake ToughFan 12 do svého srovnávacího testu a také oslovil obě firmy a požádal je o komentář s ohledem na zcela jasnou podobu obou produktů. Thermaltake (zatím) neodpověděl, zatímco Noctua se svěřila, že zkoumá své možnosti, ale spíše bude raději investovat prostředky do výzkumu a vývoje, než aby se snažila vést mezinárodní soudní tahanice s nejistým výsledkem. Nakonec firma uvedla, že pro výrobu výtečných ventilátorů nestačí jen 3D sken. 
 
V daném testu se pak ukazují rozdíly mezi oběma ventilátory s ohledem na výkon i hlučnost. Předem je ale třeba říci, že ToughFan 12 není opravdu přesnou kopií ventilátoru firmy Noctua. Má trošku odlišně zpracované gumové tlumiče vibrací v rozích, kryt rotoru a také postrádá na lopatkách kanálky, jaké najdeme na NF-A12x25, čili je má bez speciálních prvků a odlišná je také náběžná vnitřní hrana rámečku. Možná právě i proto se Noctua nechce pouštět do právnické bitvy.
 
Pokud jde o naměřenou hlučnost, ta má u obou ventilátorů velice podobnou křivku a rozdíly jsou maximálně 0,7 dBA. Autor testu sice tvrdí, že rozdíl bylo možné i slyšet, ovšem to už můžeme označit za silně subjektivní dojem, který může být ovlivněn i tím, jakým způsobem ventilátory hlučí a který má "otravnější" zvuk. 
 
 
V rámci testu bylo chlazeno přetaktované Core i9-9900K vydávající kolem 260 W odpadního tepla a využit byl vodní chladič. Zde už jsou rozdíly zajímavější a jde o nižší otáčky od minima po cca 1400 RPM, kdy už se stírají. Čili Noctua bude dle těchto výsledků jednak malinko tišší a vedle toho dokáže podat na nízkých otáčkách i výrazně vyšší výkon. Ve výsledku to tak znamenalo, že aby Thermaltake uchladil daný procesor v zátěži pod Prime95 na stejnou teplotu jako Noctua, musel běžet na vyšších otáčkách (1200 vs 1000 RPM). 
 
Dalo by se tak očekávat, že Thermaltake nabídne svůj produkt s výhodou nižší ceny, ovšem pokud jde o české obchody, cena ToughFan12 se pohybuje kolem 800 Kč, k čemuž pravděpodobně přispívá i to, že není zrovna v široké nabídce obchodů. NF-A12x25-PWM se přitom dá pohodlně sehnat o cca 100 Kč levněji a navíc má na své straně i šestiletou záruku a širší příslušenství. 


reklama