reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OSIRIS-REx v obrazech: NASA zveřejnila snímky ze sběru vzorků na asteroidu Bennu

23.10.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
OSIRIS-REx v obrazech: NASA zveřejnila snímky ze sběru vzorků na asteroidu Bennu
Sonda OSIRIS-REx se ve vesmíru pohybuje už několik let, jejím cílem byl asteroid Bennu, který má za úkol zkoumat a odebrat z něj vzorky. Ke sběru došlo tento týden a NASA zveřejnila i snímky ze samotného sestupu a kontaktu s asteroidem. 
OSIRIS-REx je sonda americké kosmické agentury NASA, která měla za úkol dosáhnout asteroidu Bennu a nabrat vzorky pro odeslání zpět na Zemi, kde mají dorazit v roce 2023 a následně být podrobeny důkladné analýze. Nejkritičtější částí mise bylo bezpochyby přiblížení sondy k povrchu asteroidu a právě z tohoto momentu pochází série 82 snímků, které vytvořila kamera SamCam během zhruba pěti minut sestupu i samotného momentu sběru vzorků, který trval přibližně 6 sekund. 
 
Let OSIRIS-REx k povrchu asteroidu, který je od Země vzdálený přibližně 321 milionů kilometrů, proběhl v úterý 20. října. Sonda přitom na vesmírném tělese nepřistávala, pouze se přiblížila a pomocí dlouhého ramene TAGSAM (Touch-And-Go Sample Acquisition Mechanism) nabrala cenný vzorek. Právě robotická ruka je zachycena na záběrech, které NASA zveřejnila v časosběrných videích na YouTube. 
 
 
Rameno TAGSAM je navrženo tak, aby zachytilo materiál z povrchu asteroidu, který se uvolnil díky vypuštění stlačeného dusíku. Hned po sběru sonda zažehla motory, aby se od Bennu vzdálila. Předběžná data říkají, že OSIRIS-REx je po manévru v dobrém stavu, nyní musí tým NASA vyhodnotit, jestli robotická paže zvládla odebrat dostatečné množství materiálu, nebo zdali bude nutné sběr opakovat. 
 
 
I když ještě bude trvat několik let, než vzorky budou moct být na Zemi podrobeny analýze, NASA uvedla, že už jen záběry střetu robotické paže a vesmírného tělesa mohou být pro vědce velmi zajímavé. Snímky mohou vést k získání informací o povrchu asteroidu Bennu například díky skutečnosti, že se při sběru uvolnilo tolik úlomků. 
 


reklama