reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Overclockeři dohnali Intel Core i9-10900K na 7,7 GHz na všech jádrech

20.5.2020, Milan Šurkala, aktualita
Overclockeři dohnali Intel Core i9-10900K na 7,7 GHz na všech jádrech
Procesory Comet Lake-S jsou oficiálně zde a objevují se tak první testy, které nejsou úniky. Mezi běžnými testy overclockingu jsou zde i ty extrémní, a tam se povedlo dosáhnout opravdu vysokou hodnotu přes 7,7 GHz.
Dnes skončilo informační embargo na procesory Comet Lake-S od Intelu a internet se tak hned zaplnil testy, které už mohly oficiálně vyjít na světlo světa. My se nyní podíváme zejména na přetaktování 10jádrového procesoru Intel Core i9-10900K. Zatímco pro jedno jádro Intel uvádí takt až 5,3 GHz v rámci Thermal Velocity Boost (jinak je to 5,1 GHz u TB2.0 nebo 5,2 GHz TBM3.0), pro všechna jádra uvádí hodnoty 4,8 GHz, resp. 4,9 GHz. První oficiální testy ukázaly, že se mnohým redakcím povedlo vyhnat všechna jádra na zhruba 5,1 až 5,2 GHz, výjimečně to šlo na 5,3 GHz. Připomeňme, že nedávno jsme tu měli ještě uniklé benchmarky, kde údajně dosáhli na 5,4 GHz. Ve světle nynějších hodnot to ale nevypadá moc reálně. Jenže úplně jiné výsledky lze dosáhnout, pokud se to vezme pořádně od podlahy, což provedl overclocker Elmor se svým týmem.
 
 
Ti využili základní desku ASUS ROG Maximus XII APEX  s chipsetem Intel Z490 a začali procesor pořádně chladit. Nakonec skončili u tekutého hélia, díky čemuž se jim povedlo přesáhnout hranici 7,7 GHz. Přesněji dosáhli na frekvenci procesoru 7707,62 MHz, CPU-Z přitom udávalo napětí 1,194 V, což ale vypadá být podezřele nízkou hodnotou. Problémem se ukázal být např. dvoukanálový řadič pamětí, takže v průběhu přetaktovávání přešli na single-channel.
 
 
Dalším zajímavým rekordem je to, že se jinému týmu povedlo přetaktovat DDR4 paměti na frekvenci 6665,4 MHz. Konkrétně šlo o moduly G.Skill F4-4000C18-8GTRG na stejném modelu základní desky ASUS ROG Maximus XII APEX.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama