reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Padající satelity Starlink natočeny, NASA má obavy a chce záruky

15.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Padající satelity Starlink natočeny, NASA má obavy a chce záruky
Dnes se můžeme podívat na video s efektním ohňostrojem, který připravily satelity Starlink, jež nedávno z oblohy "sestřelila" geomagnetická bouře. NASA se přitom ozvala se svými obavami o to, kam celý projekt směřuje a jaké budou jeho následky. 
Jak dobře víme, SpaceX ztratila v nedávné geomagnetické bouři většinu z nově vynesených satelitů Starlink. Asi čtyři desítky se jich tak zřítily do atmosféry, kde byly vidět jako šnůra rozpadajících se objektů tvořících nebeskou podívanou.
 
 
SpaceX tehdy zrovna vynesla další várku satelitů systému Starlink, a to jako obvykle na velice nízkou orbitu, aby je mohla nejdříve otestovat, než je vyšle výš. Jenomže právě v té době začala zuřit geomagnetická bouře, která v dané letové hladině výrazně ovlivnila tlak a hustotu atmosféry a satelity přes veškerá opatření zbrzdily natolik, že už nedokázaly udržet svou výšku a shořely. 
 
Video přitom ukazuje z různých záběrů jen dva satelity, které se při svém vstupu do atmosféry nad Portorikem rozpadly a celá sprška jejich částí pak postupně shořela. 
 
SpaceX přitom chce na oběžnou dráhu postupně dopravit přes dalších 30 tisíc satelitů Starlink navíc. Aktuálně jich provozuje "jen" přibližně 2 tisíce a má povolení vynést celkem 12 tisíc, čili celkově by jich mohlo být kolem 42 tisíc. NASA nyní vznáší své námitky a mluví o obavách, co takové množství satelitů na nízké orbitě může způsobit. 
 
Jde o vcelku pochopitelné obavy logicky vyplývající z obrovského množství satelitů, které mohou být i podstatným zdrojem vesmírného smetí. NASA tak mluví o nebezpečí pro nepilotované i pilotované lety do vesmíru a o nutnosti vytvořit automatizovaný systém, který bude zabraňovat kolizím a který by měli provozovatelé velkých konstelací (jako Starlink) bezpodmínečně vyvinout a využívat.
 
Ostatně americká FCC aktuálně sleduje cca 25 tisíc objektů na zemské orbitě a pouze Starlink by měl jejich počet téměř ztrojnásobit. To představuje i vyšší nebezpečí kolizí, k nimž v minulosti už několikrát téměř došlo a bylo zapotřebí reagovat. 
 
 
Dále je třeba řešit i otázky, jak se vypořádat s možností, že manévrovací schopnosti satelitů selžou, co dělat s rušením astronomických pozorování z pozemních zařízení a pak tu hrozí i značné odklady startů raket čekajících na vhodné podmínky. Dokonce práce Hubbleova dalekohledu pohybujícího se ve výšce cca 550 km je poznamenána přeletem satelitů v jeho zorném poli, což platí pro osm procent pořízených snímků. 
 
Jde pak zvláště i o provoz Mezinárodní vesmírné stanice operující ve výšce mírně nad 400 kilometry. SpaceX chce totiž celkem 20 tisíc satelitů Starlink provozovat ve výšce mezi 328 a 360 km, což je zrovna oblast, kde se pohybují lodi na své cestě k orbitálnímu rendezvous s ISS.
 
NASA přitom nežádá rovnou zákaz pro Starlink Gen 2, čili oněch dalších 30 tisíc satelitů. Chce spíše odpovědi a záruky. 


reklama