reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm OS Garnet a Palm OS Cobalt + první reálné fotografie mezi námi!

11.2.2004, Petr Hájek, článek
Palm OS Garnet a Palm OS Cobalt + první reálné fotografie mezi námi!
Společnost PalmSource potvrzuje svoji strategii používat u levnějších komunikátorů Palm OS 5 a u dražších modelů Palm OS 6 a konečně odhaluje závoj tajemství kolem přejmenování Palm OS 5 i Palm OS 6. Navíc také dodává několik velmi zajímavých informací, jak na tom Palm OS Cobalt bude nejen s maximální velikostí paměti...
Rozhodně nejzajímavější zprávou o Palm OS Cobalt, dříve známém jako Palm OS 6, je údaj, že bude podporovat až 256 MB RAM. Připomeňme, že Palm OS 5 podporuje maximálně 128 MB RAM (pokud jde o RAM, pak na titul "Šetřílek roku" aspiruje jednoznačně Sony). Dostatečně dlouho dopředu bylo též známo, že Cobalt umožní vývojářům vytvářet skutečně nativní ARM aplikace. Dokonce i staré dobré Palmovské PIM utility budou nově ARM-native.

Jak známo, na PDA s Palm OS 5 a ARM procesorem musí být aplikace pro Palm OS 4.X i 3.X spouštěny ve speciálním emulačním módu, který jim umožňuje pracovat jako v prostředí procesoru Motorola Dragonball 68k. Cobalt bude mít rovněž podobný emulátor procesoru řady 68k, takže i starší aplikace (splňující podmínky PalmSource) by pod ním měly bez problémů běžet. Cobalt OS bude používat rozšiřitelný multimediální framework, díky kterému bude možno vyvíjet aplikace používající přímo firemní multimediální API.

Cobalt přinese i tolik očekávaný threading a možnost spouštět více procesů na pozadí, náznak podpory byl sice již v Palm OS 5 např. při přehrávání MP3, ale nové řešení má být mnohem robustnější. S příchodem Cobaltu konečně zmizí omezení, která sužují celosvětově uživatele již celé roky - již nikdy více pouze 16 kategorií a 4 kB na poznámky. Systém bude podporovat pokročilé šifrovací metody (128bit SSL). Stejné by mělo zůstat API pro zacházení s Virtual Graffiti a i Status Bar bude na svém obvyklém místě. U fontů by měla jít plynule měnit velikost (o Unicode ani zmínka).

Co se týče grafiky, pak Cobalt podporuje displeje až do teoretického rozlišení 32 000 x 32 000 pixelů, tradiční rozlišení 320 x 320 a 320 x 480 pixelů ale na trhu velmi pravděpodobně ještě nějaký ten čas zůstanou. Ani v Cobalt OS samozřejmě nemůže chybět široká podpora bezdrátových standardů, takže výrobci budou moci používat ve svých handheldech vše od BT až po GSM/GPRS moduly. Navíc, simultánně teď mohou probíhat 2 různé bezdrátové přenosy, což znamená, že se například s aktivní bezdrátovou BT klávesnicí budeme moci připojit i k Wi-Fi síti.

Firma ACCESS ohlásila, že s Palm OS Cobalt se bude jako webový prohlížeč dodávat NetFront.

Na první fotografii (klikněte si pro zvětšení) je standardní launcher, na druhé nový Cobalt Datebook a na třetí Call Manager a Phone Dialer.



reklama