reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

palmOne se vyjadřuje k údajné práci na Pocket PC

4.11.2004, Petr Hájek, článek
palmOne se vyjadřuje k údajné práci na Pocket PC
Včera na většině médií věnujícím se PDA, stejně jako na některých mainstreamových online media webech, probleskla na základě jednoho spekulativního závěru jistého průzkumu zpráva, že zástupci společnosti palmOne "připustili," že pracují na zařízení vybaveném OS Windows Mobile. PalmInfocenter přinesl oficiální stanovisko firmy k dané věci a my se dnes podíváme, jak se věci ve skutečnosti mají.
Jak již bylo řečeno, poslední kolo spekulací kolem společnosti palmOne proběhlo právě včera, kdy se na většině webů objevila informace, že palmOne zvažuje použití OS Pocket PC v některých ze svých příštích handheldů. Tato nesmrtelná novinka se pravidelně objevuje co přibližně půl roku, vlastně na tuto a podobné otázky palmOne občas odpovídá na tiskových akcích a veletrzích. Jediný důvod, proč se těmto zprávám tak daří, je fakt, že palmOne výše uvedené nikdy nepopřela, což vede některé k závěru, že u palmOne mají pro jistotu otevřená zadní systémová vrátka a dokonce i k domněnkám, že podobných povídaček výhodně používají při tlačení na PalmSource.

Samotná firma palmOne o sobě tvrdí, že pokud jde o operační systémy, pak je "bez vyznání," její dobré vztahy s PalmSource jsou podpořeny několikaletou smlouvou na Palm OS, která vyprší v prosinci roku 2006. Kontrakt nezaručuje PalmSource exkluzivitu použití Palm OS, palmOne si může používat i libovolné další operační systémy, každopádně zatím je jednou ze smluvně zavázaných stran - tou, která musí splnit jisté minimální závazky.

Informace, která zcela jistě vzruší fanouška PDA a zamíchá čísly na burze, není založena na žádném reálném stanovisku palmOne a společnost míní, že v závěru analýzy je špatně pochopeno, co se zástupci firmy skutečně pokoušeli říct.

Mluvčí palmOne, pan Jim Christensen webu PalmInfocenter řekl: "Věříme tomu, že lidé z Needhamu špatně pochopili závěry našich šéfů, nikdo ze zástupců firmy takto nesdělil svůj názor, ať již na poslední firemní akci nebo při individuálních pohovorech. Je dobře známo, že palmOne je vázáno několikaletými smluvními kontrakty s PalmSource s minimálním ročním odběrem ve výši 40 000 000 USD. Stále říkáme, že Palm OS má dnes tu nejlepší kombinaci výkonu, snadnosti použití, přehledného uživatelského rozhraní a flexibility. Samozřejmě, společnost je otevřena i dalším podobným produktům, pokud to posílí pozici firmy na trhu nebo naplní zatím neuspokojené požadavky zákazníků, to není nic nového a popravdě, je to jeden z principů, na jejichž základě proběhlo rozdělení původního Palmu, takže si dnes obě firmy mohou plánovat svoji vlastní budoucnost."

Ať se nám to všem líbí nebo ne, jsme opět tam, kde jsme byli, totiž zase zpátky na místě, kde se sami sebe ptáme: "Tak bude to Pocket PC od palmOne nebo nebude?" Firma mlčí i tentokrát...
reklama