reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Paměti Samsung TCCD již skoro nedostupné

22.6.2005, Eagle , aktualita
Paměti Samsung TCCD již skoro nedostupné
Čipy Samsung TCCD byly patrně to nejlepší, co se kdy z DDR SDRAM osazovalo na DIMM moduly. Umožňovaly vyrábět rychlosti až do DDR600 a při DDR400 zvládat časování 5-2-2-2. Bohužel však, přesně jak bylo oznámeno v únoru letošního roku (viz...
Čipy Samsung TCCD byly patrně to nejlepší, co se kdy z DDR SDRAM osazovalo na DIMM moduly. Umožňovaly vyrábět rychlosti až do DDR600 a při DDR400 zvládat časování 5-2-2-2. Bohužel však, přesně jak bylo oznámeno v únoru letošního roku (viz moje aktualita), výroba byla omezována a právě v těchto dnech už definitivně skončily (až na nějaké výjimky). Většina výrobců DIMM modulů - např. OCZ, Geil, Mushkin, ale i jiní - nyní přešlo ze Samsungů TCCD na Samsungy TCC5. To je sice z výrobního hlediska stejný design, ale TCC5 mají méně striktní požadavky na kvalitu, tedy obecně jsou horší. Situace se má asi takto - Intel hromadně přešel na standard DDR2, což, vzhledem k tomu, že má cca. 80% podíl na trhu, nutí výrobce pamětí (s Samsung je ten největší z nich), převádět výrobu z DDR na DDR2. Samsung tak nyní vyrábí méně čipů DDR, což ve výsledku znamená, že již není schopen dodat tolik kvalitních výrobků splňujících kritéria na TCCD. Takže jednoduše TCCD zruší a místo něj všechny čipy označuje jako TCC5, na které ale nemá takové požadavky, což v konečném důsledku znamená, že TCC5 jsou obecně méně kvalitní a pouze několik málo kusů z nich dosahuje kvalit původních TCCD.

Jaký to má dopad na zákazníky? Když si nyní budete pořizovat paměti v domnění, že mají čipy TCCD, již patrně naleznete TCC5. No a protože ty jsou méně kvalitní, rovnou zapomeňte na stejné schopnosti přetaktování jako u starších generací. Proto už například nyní nelze věřit většině recenzí. Pokud tak například někde uvidíte OCZ DDR400 Platinum, pak vězte, že nyní to už nejsou TCCD, ale horší TCC5 (problém se samozřejmě netýká pouze OCZ, ale i prakticky všech ostatních výrobců "nabouchaných" pamětí).

UPDATE: Prostřednictvím FOX Computers jsme dostali vyjádření společnosti Corsair, ve kterém se říká, že firma má od Samsungu slíbené dodávky na TCCD minimálně do konce letošního roku a že následující, v současnosti vyráběné moduly jsou dodávány s TCCD:

XMS 3200XL - DDR400, časování 5-2-2-2
XMS 4400C25 - DDR550, časování 8-4-4-2.5
XMS PRO 3200XL PRO - DDR400, časování 5-2-2-2
XMS XPERT - DDR400, časování 5-2-2-2

Bohužel však někteří zákazníci tvrdí, že po odkrytí jiných typů modulů od této společnosti také našli TCC5. Pokud si tedy nyní chcete kupovat TCCD, doporučuji soustředit se na výše zmíněné typy.
reklama