reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Panasonic zcela přestane vyrábět čipy, jeho byznys získá Nuvoton

1.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Panasonic zcela přestane vyrábět čipy, jeho byznys získá Nuvoton
Společnost Panasonic se rozhodla, že se zcela stáhne z polovodičového byznysu, čili že už sama nebude vyrábět počítačové čipy a zkrátka už s tímto odvětvím nebude mít nic společného z hlediska produkce. 
Panasonic tak prodá celý svůj polovodičový byznys Panasonic Semiconductor Solutions Co. (PSCS) a s ním spojený majetek tchaj-wanské firmě Nuvoton Technology, která plně spadá pod Winbond Electronics. Na základě už uvařené dohody tak pod Nuvoton přejdou továrny, vývojářská střediska pro čipy a výsledné produkty a zkrátka vše. Panasonic za to výměnou získá 250 milionů dolarů a pokud bude mít poté s výrobou polovodičů něco společné, pak leda 20% podíl ve firmě Socionext. 
 
 
Panasonic přitom začal vyrábět polovodičové produkty už v roce 1957, takže jde o firmu s velice dlouhou tradicí, jakou jen tak nějaká nemá. Jeho rozhodnutí stáhnout se z polovodičového byznysu však nepřichází zčistajasna. Už před pěti lety Panasonic prodal firmě TowerJazz 51% podíl ve svých vlastních továrnách, které čítají jednu pro 300mm wafery a dvě pro 200mm wafery. Poté získala jeho testovací a pouzdřící provozy společnost UTAC a nakonec byla výroba pokročilých SoC zadána Intelu a jeho Custom Foundry. Nyní tak přichází poslední kapka, i když pořádná. 
 
Nyní si už tak Panasonic nebude ani navrhovat vlastní SoC a nebude si je nechávat vyrábět, na což už se ale pár let také připravoval, neboť v roce 2015 převedl svou vývojovou větev na zmíněnou společnost Socionext. Tu vlastní společně s Development Bank of Japan a Fujitsu. A nedávno prodal i výrobní kapacity pro výrobu diod a tranzistorů firmě Rohm Semiconductor.
 
Společnost Nuvoton, která získá mimo jiné zbytek podílu Panasonicu v jeho výrobních zařízeních, byla zřízena v roce 2008, aby produkovala různé mikrokontrolery, napájecí obvody a jiné podobné produkty. Využívá svou jedinou továrnu pro 200mm wafery a vypadá to, že ta už Nuvotonu nestačí. 
 
Dohoda je tak v podstatě třístranná, protože továrny Panasonicu už z většiny patří firmě TowerJazz, která k tomu jistě také musela udělit souhlas. A vedle výše zmíněné PSCS získá Nuvoton také Panasonic Industrial Devices Systems & Technology (PIDST), Panasonic Industrial Devices Engineering (PIDE) a Panasonic Semiconductor Suzhou (PSCSZ). 
 
Zdroj: Anandtech


reklama