reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pandemie probudila zájem o výbavu továren pro výrobu čipů

9.9.2020, Jan Vítek, aktualita
Pandemie probudila zájem o výbavu továren pro výrobu čipů
Dle SEMI World Fab Forecast se výrobci zařízení, jež plní továrny pro počítačové čipy, mohou těšit na období růstu, které zařídila především pandemie koronaviru, která zvedla zájem lidí i společnosti o hardware různého typu. 
Pandemie tak má veskrze pozitivní efekt na počítačový a elektronický průmysl. Lidé uzavření ve svých domovech se potřebují zabavit a pracovat a firmy zase potřebují výkon navíc, který to má celé umožnit, pokud jde o online služby. Zvedá se tak zájem o hardware, čili i výrobní kapacity, a tedy i výrobní zařízení, do nichž budou firmy investovat pro rozšíření linek. 
 
 
V roce 2019 přitom dle grafu SEMI World Fab Forecast přišel devítiprocentní meziroční pokles, ale ten letos bude téměř smazán a v příštím roce přijde už výrazný růst tržeb z prodeje výrobních zařízení. Podílet se na tom má také vysoká zájem o hardware pro datová centra včetně úložných zařízení a také tvorba nouzových zásob v obavách před tím, kam povede obchodní válka mezi USA a Čínou. A jak ukazuje dnešní zpráva o SMIC, situace se spíše vyostřuje. 
 
Zpráva pak zmiňuje konkrétně paměti 3D NAND Flash a DRAM, které čeká celosvětový růst tržeb. Zvláště pak trh s paměťmi Flash má letos růst o 39 procent, aby v příštím roce zpomalil na 7 procent. To je ale vystřídají paměti DRAM, jejichž trh letos poroste sice jen o 4 procenta, ale v dalším roce to má být také 39 procent.

Dále se tu upozorňuje na celkem 21 nových projektů, které odstartovaly či odstartují v tomto roce a týkají se výstavby nových zařízení pro výzkum a vývoj i velké výrobní provozy. Celkem devět se týká Čínské lidové republiky, pět Tchaj-wanu, Amerika a jihovýchodní Asie mají po dvou a pak Japonsko, Korea a EME (Evropa/Blízký východ) po jednom. V příštím roce pak odstartuje dalších 18 projektů výstavby, a to deset v Číně, čtyři v Americe, tři na Tchaj-wanu a jeden v EME.

Zdroj: TechPowerUp 


reklama