reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pasivní monstrum firmy Noctua bude až příští rok, a co dalšího si firma chystá?

30.7.2020, Jan Vítek, aktualita
Pasivní monstrum firmy Noctua bude až příští rok, a co dalšího si firma chystá?
Společnost Noctua už dlouho vyvíjí jistý pasivní chladič procesorů, který má zcela bez pomoci ventilátorů zvládnout odvést 120 W odpadního tepla. Ten přitom ještě ani nedostal žádné kódové označení, respektive se o žádném neví. 
Noctua ukázala svůj pasivní procesorový chladič naposledy na Computexu 2019 a v letošním roce jej ani nemá kde vystavovat, abychom se mohli přesvědčit o tom, jaký pokrok byl či nebyl učiněn. Jako náhradu tu ale máme alespoň firemní roadmap a tu informaci, že daný pasiv by se měl dostat na trh během prvního kvartálu příštího roku. 
 
 
Tento prototyp známe jen pod označením Fanless CPU Cooler a zaujmout nás může především svým zpracováním. Noctua se rozhodla využít velice tlustá hliníková žebra, která jsou protkána celkem šesti heatpipe pro efektivní rozvod tepla. Mají pochopitelně mezi sebou široké rozestupy, aby chladič mohl dobře fungovat v pasivním režimu a po vzoru řady Thermalright HighRiser jsou v nich také vyraženy obdélníkové otvory, kudy bude také moci proudit vzduch. 
 
 
Noctua uvádí, že v dobře zpracované skříni využívající přirozený průtok vzduchu, čili kde se počítá se stoupajícím teplým vzduchem bez přispění systémových ventilátorů, má tento chladič být schopen odvést až 120 W odpadního tepla. A pokud jej usadíme do běžné skříně osazené jedním či dvěma systémovými ventilátory, bude to až 180 W. Počítat ale musíme s hmotností chladiče kolem 1,5 kg, takže s takto osazenou sestavou bude radno zacházet opatrně. 
 
 
Nová roadmap firmy Noctua nám toho na letošní rok už moc neslibuje. Jednak to budou černé verze chladičů NH-D15S a NH-U9S a pak řada chladičů verze Redux, od níž lze očekávat prostou a omezenou výbavu, ale i nižší ceny. Ovšem na začátku příštího roku by měl přijít právě nový pasivní chladič, bílé ventilátory, další černé verze existujících produktů, osmiventilátorový hub, měnič napětí z 24 na 12 V a krytky pro NH-U12A. 
 
 
Později se pak můžeme těšit na novou generaci 140mm ventilátoru a chladiče NH-D15 a také na slíbený stolní venilátor.
 
Zdroj: Hexus


reklama