reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Patice sTRX4 by měla vydržet delší dobu, proč vůbec přišla?

12.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Patice sTRX4 by měla vydržet delší dobu, proč vůbec přišla?
Nové Threadrippery potřebují i novou patici, která přišla poněkud nečekaně vzhledem k tomu, že EPYC druhé generace nic takového nepotřebují. Proč tedy vůbec nová patice nastoupila a vydrží alespoň déle?
Procesory Threadripper třetí generace si tak nepotykají s deskami pro první či druhou generaci, to už dávno víme. Potřebují vylepšenou patici sTRX4, u níž by se dalo uvažovat o tom, že zajistí jednak možnost napájení silných procesorů s až 64 jádry a především pak osmikanálový přístup k pamětem. Ale co k tomu může říci AMD?
 
 
Objevily se ale otázky, zda se AMD nechystá měnit patice jako ponožky, nebo nám nový sTRX4 vydrží déle. My se sice v odpovědi nedozvíme, kolik procesorových generací by měla nová patice přetrvat, a to pokud možno včetně samotných desek, nicméně AMD uvedlo, že se chystá sTRX4 využít dlouhodobě. AMD to přitom uvedlo netradičně pomocí svého oficiálního účtu na Redditu.  
 
Patice sTRX4 dle oficiálních informací využívá naprosto stejný počet pinů jako stará TR4, čili 4096. Rozdíl je ovšem v tom pro co jsou dané piny využity, takže tato "mapa" je odlišná a znemožňuje nasazení starých procesorů v nových deskách a naopak, i když fyzicky by do daných patic nasadit možná šly. Tak snad to má také AMD ošetřeno tak, aby takový omyl nebyl pro hardware fatální. 
 
Dle AMD bylo třeba nasadit novou patici kvůli tomu, aby se mohly využít všechny možnosti nových procesorů. Navyšuje se jednak počet linek PCIe pro propojení CPU a čipové sady, a to na osm PCIe 4.0 (čtyřnásobná propustnost vs. předchozí desky), dále tu bude 72 využitelných linek PCIe 4.0 (CPU + PCH) z celkových 88 (zbytek má svůj neměnný účel). Co se týče paměťových kanálů, tomu se AMD nevěnuje.
 
Threadrippery 3. generace budou vypuštěny na trh 25. listopadu a v přesně ten samý den by měl i Intel přijít s svými novými HEDT procesory, Cascade Lake-X. 
 
Zdroj: Reddit


reklama