reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PC se prodává více, než se čekalo

1.12.2014, Jan Vítek, aktualita
PC se prodává více, než se čekalo
Již dlouho se mluví o poklesu počítačů typu PC, který má na svědomí mimo jiné nástup mobilních zařízení, ale také pomalejší vývoj PC světa. Nicméně oproti předpokladům budou prodeje PC v tomto roce vyšší.
Trh s počítači typu PC má problémy již pět let. Tak dlouho trvá pokles prodejů a není náhodou, že jen pár let předtím se objevila první chytrá mobilní zařízení, však první iPhone přišel v roce 2007 a nedlouho na to se začaly rozšiřovat také tablety. Tato zařízení začala požírat PC trh, neboť řadě uživatelů postačí prostý tablet k tomu, aby mohli dělat to, co na počítači, čili surfovat po webu, pracovat s e-mailem a sociálními sítemi, sledovat videa, atp.





Jaké jsou tedy poslední prognózy pro tento rok, které se vztahují k prodejům PC? Tradičně se tímto zabývá společnost IDC, která uvádí, že pokles bude o 2,7 procent, přičemž dříve se očekával pokles o celé procento vyšší, a to ještě dle průzkumu, jehož výsledky byly uvedeny na konci letošních prázdnin. To je ostatně v souladu s informacemi, které předpovídaly oživení trhu s PC, jež se očekávalo v druhé polovině tohoto roku.

Důvody tohoto oživení můžeme vidět ve vyšším zájmu o PC, a to na vyspělých trzích v Japonsku, Severní Americe a západoevropských zemích, k čemuž přispěl konec podpory systému Windows XP, ale také vyšší zájem o Chromebooky, které také spadají do kategorie PC. IDC také zveřejnilo konkrétní číslo, a to 306,7 milionů PC, které mají být dodána na trh v tomto roce.

Nicméně i v tom dalším bude tlak různých mobilních zařízení na PC trh velmi silný, proti čemuž bude Microsoft a Intel bojovat prosazováním nových typů PC, což jsou dnes různé hybridní modely, ultrabooky, tablety s Windows, atp. Zvláště Microsoft pak vkládá velké naděje do nového systému Windows 10, který má sjednotit všechny podporované platformy. Intel má zase na trhu nové výkonné, ale přitom úsporné procesory Core M, první modely z generace Broadwell. Desktopové verze přitom mají přijít v příštím roce, kdy se máme dočkat i jejich nástupců v podobě generace Skylake. Jde tedy o Core 5. a 6. generace.

Zdroj: Hexus.net
reklama