reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Petrolejářský gigant ExxonMobil začne těžit lithium pro baterky do EV

15.11.2023, Milan Šurkala, aktualita
Petrolejářský gigant ExxonMobil začne těžit lithium pro baterky do EV
Nejdůležitějším prvkem pro Li-Ion baterky je jednoznačně lithium. Spousta firem spouští jeho těžbu, aby ho byl dostatek, a nyní se k nim řadí i taková společnost, jako je petrolejářský gigant ExxonMobil.
Li-Ion akumulátory už dle svého názvu fungují na základě přenosu iontů lithia a zatímco v době, kdy se tyto baterie používaly zejména v elektronice, produkce postačovala, dnes to s nástupem elektromobilů může být problém. Otevírají se tak stále nové a nové "doly", aby nabídka stíhala pokrývat rostoucí poptávku. Máme zde ale i alternativní řešení, jako je náhrada lithia sodíkem ve formě Na-Ion baterií. Začíná se také více hovořit o hořčíku a Mg-Ion bateriích. Ale zpět k lithiu. Jednou z dalších firem, která se hodlá pustit do jeho těžby, je petrolejářský obr ExxonMobil. Ten tak nechce usnout na vavřínech a věřit, že to, co fungovalo desítky let, bude fungovat i nadále (zdravíme do Nokie a Kodaku), a tak se připravuje na elektrickou budoucnost.
 
Firma oznámila, že v Arkansasu začne s těžbou lithia v bateriové kvalitě, čímž vyřeší hned dva problémy. Bude více lithia, a toto lithium nebude ze zahraničních zdrojů. USA tím sníží svou závislost např. na Argentině nebo Chile. Firma zde počátkem roku 2023 koupila 120 tisíc akrů půdy (486 km2) formace Smackover a bude se zde těžit ze zhruba 3 km hlubokých vrtů. Zdejší podzemní zásoby slané vody jsou bohaté na lithium a využije se metoda DLE (Direct Lithium Extraction). Výhodou tohoto procesu je nezávislost na počasí (což třeba neplatí o vypařování, viz obrázek), má malou spotřebu vody i energie, vysokou účinnost, nízké emise a přijatelnou cenu. Slaná voda zbavená lithia se pak navrátí pod zem. Produkce má být zahájena v roce 2027 a do roku 2030 chce ExxonMobil produkovat dostatek lithia pro milion EV ročně.
 
Připomeňme, že cena uhličitanu litného, který je jednou z typickou sloučenin lithia pro výrobu Li-Ion baterií, dnes vychází na méně než 150 tisíc čínských juanů za tunu. Rekord z listopadu 2022 přitom činil cca 600 tisíc juanů a cena 150 tisíc byla naposledy dosažena v září 2021.
 
Zdroj: exxonmobil.com, obrázek (autor: Earthworks, CC BY-NC 2.0, přes Flickr, přidáno logo, ořez)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama