reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Phanteks a Cryorig zdarma nabídnou kity pro AM4, přidají se další?

25.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Phanteks a Cryorig zdarma nabídnou kity pro AM4, přidají se další?
Ačkoliv jsme si dříve mysleli, že chladiče pro AM4 budou kompatibilní se staršími modely pro AM3 a podobné, nebude tomu tak. Vedle firmy Noctua se přitom nyní rozhodli nabídnout kity pro AM4 zdarma také výrobci Phanteks a Cryorig.
Socket AM4 bude využívat mnohem více pinů než AM3+ či FM2+, a právě kvůli tomuto množštví pinů prý nebylo možné dodržet dosavadní rozteče otvorů, které se musely změnit. To znamená jediné - chladiče pro starší sockety AMD nebudou kompatibilní s AM4, pokud ovšem výrobce toho vašeho zrovna nenabídne sadu zvlášť a třeba zdarma jako Noctua nebo nyní i společnosti Phanteks a Cryorig.





Požadavek zákazníků na poskytnutí montážního kitu k jejich chladičům je zcela legitimní, i když nikdo po výrobcích samozřejmě automaticky nechce, aby je nabízeli rovnou zdarma, i když je to milý bonus, kterým si zajistí loajalitu. Jde také o to, že vývoj procesorových chladičů už se v podstatě zastavil a nyní tu máme jakýsi ideál, a sice věžovitý chladič s heatpipe pro 120mm ventilátor, který musí stačit na každý desktopový procesor. Růst jejich TDP už nepokračuje a spíše se snižuje, a tak není žádný důvod, proč bychom se měli jen tak zbavit kusu hardwaru, který sám o sobě téměř nestárne. To si předem uvědomili už ti výrobci, kteří se před lety rozhodli nabízet unifikované montážní systémy, a nyní tak mohou prostě vydat jednu jedinou sadu pro nový socket. Zářným příkladem je právě třeba Noctua. Ostatní výrobci jich budou muset vyrobit více, nebo prostě zahrabou hlavu do písku.





Nutno dodat, že nabízet montážní sady pro AM4 zdarma se už také rozhodly společnosti be quiet!, Enermax, LEPA a na vodu specializovaný EKWB. Nyní už tak víme o celkem sedmi firmách a jejich řady se doufejme ještě rozrostou. Ovšem abyste mohli získat příslušnou sadu zdarma, potřebujete výrobci chladiče obecně dodat důkaz, že vlastníte jak samotný chladič, tak příslušnou platformu, čili zapotřebí budou přinejmenším dvě faktury: na chladič a desku pro AM4 nebo procesor pro tento socket. Phanteks tyto žádosti přijímá na e-mailu support@phanteks.com a Cryorig zase na support@cryorig.com. Právě v případě firmy Cryorig to platí pro chladiče R1 Universal/Ultimate, C1, H5 Universal/Ultimate, H7, H7 Quad Lumi, M9a, C7, A40, A40 Ultimate a A80.

Pokud již fakturu dokládající koupi chladiče nemáte, budete se muset poohlédnout, kde se tyto sady prodávají.

Zdroj: Hexus.net
reklama