reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Phanteks Enthoo Mini XL DS: dva systémy v jednom

3.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Phanteks Enthoo Mini XL DS: dva systémy v jednom
Společnost Phanteks specializující se na výrobu chladičů, ventilátorů a PC skříní představila model Enthoo Mini XL DS. Ten na první pohled vypadá jako normální Middle Tower, ovšem je určen pro vytvoření dvou samostatných PC systémů.
Počítačové skříně pro dva samostatné systémy nejsou žádnou novinkou, ovšem obvykle to bývají velké almary jako Thermaltake Mozart TX. Enthoo Mini XL DS (jako Dual System) od společnosti Phanteks ale vypadá jako celkem běžný model formátu Middle Tower s obvyklými rozměry, a to v tomto případě 260 x 550 x 480 mm (Š x V x H). Však také má základ v již prodávaném modelu Enthoo Mini XL. Výrobce tuto skříň označuje jako Super Micro Chassis. Je tak zřejmé, že jen těžko bude mít uvnitř místo pro základní desku ATX plus další. Namísto toho dokáže ubytovat jednu desku Micro ATX a další Mini ITX. Jimi tvořené systémy by měly být naprosto nezávislé.





Firma předpokládá, že deska Micro ATX poslouží k vytvoření výkonného herního systému a druhá Mini ITX se stane základem pro úsporný systém pro "streamování", čímž má na mysli asi nějakou podobu HTPC. Jisté je, že uživatel musí mít nějakou představu o tom, k čemu bude chtít dva takové počítače využít. Krom HTPC by to mohl být také domácí souborový server, čili obdoba NAS serveru. V tom případě se ale můžeme ptát, jakým způsobem bude zajištěno napájení, neboť je kvůli bezpečnosti uložených dat velice vhodné, aby to mělo pokud možno svůj vlastní zdroj.





Na řadu tak přichází téma Phanteks Power Splitter, což je modul, který jednoduše vezme 24pinový ATX konektor plus dva 8pinové PCIe a vytvoří z nich dvě sady 24pin ATX, 8+4+4pin PCIe, takže pro oba systémy zde musí stačit výkon jednoho zdroje, i když každý systém bude i nadále zapínán samostatně (mají svůj vlastní přední I/O panel). Pro uživatele to je výhoda, že nemusí kupovat dva zdroje a ušetří se také prostor, ovšem pokud by někdo uvažoval o využití skříně i pro vytvoření NAS, pak není zrovna vhodné mít data v hlavním systému a záložním systému pod jedním zdrojem. Základní deska Mini ITX má svou pozici nahoře a využívá již předinstalovaný ITX Upgrade Kit, který si můžeme jinak také zakoupit samostatně.





Phanteks Enthoo Mini XL DS je vyrobena z oceli, z níž je tedy stvořen interiér, přičemž plášť je vyroben z pískovaného hliníkového plechu. Veškeré částu mají černé zbarvení, které mohou oživit vícebarevné LED pásky. Levá bočnice má také v sobě zasazena dvě plexi oddělená přepážkou.





Dovnitř můžeme vměstnat až 289 mm dlouhé grafické karty (nebo 410mm, když obětujeme HDD klece), procesorové chladiče mohou mít na výšku až 215 mm, což je velkorysý prostor (to ale neplatí pro Mini ITX systém) a pak je tu potřebný počet slotů (5 + 2). Pro HDD poslouží dvě třídiskové klece plus dvě pozice pro SSD. Vedle modulu s tlačítky a porty pro Mini ITX desku jsou ještě volné dvě 5,25" pozice.

O chlazení skříně se postará až třináct 120mm ventilátorů, z nichž sedm má možnost ovládání z integrovaného PWM hubu a také tu jsou pozice pro montáž pumpy a expanzních nádob vodního chlazení. Můžeme tak dovnitř instalovat také radiátory, a to až 240mm dopředu a 360mm do dna skříně.

Phanteks Enthoo Mini XL DS má přijít na trh ještě před Vánocemi za cenu 210 USD.

Zdroj: TZ Phanteks
reklama