reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Phison E18 poskytne moderním SSD až 7400 MB/s

11.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Phison E18 poskytne moderním SSD až 7400 MB/s
Společnost Phison si připravila nástupce kontroleru E16 z roku 2019, a sice model s celkovým označením PS5018-E18 PCIe 4.0 controller. My o něm budeme mluvit prostě jako o E18, který poskytne propustnost až 7400 MB/s.
Výkonná SSD pro PCIe 4.0 zatím moc oblíbena nejsou, a to jednak proto, že samotné rozhraní PCIe 4.0 ještě není příliš rozšířeno a pak také proto, že praktický přínos rychlých SSD je diskutabilní. Intel stále ještě nemá na trhu desktopovou ani HEDT platformu, která by PCIe 4.0 mohla nabídnout. Časy se mění, takže technologickým lídrem je dnes spíše AMD, což platí právě především v desktopu. 
 
Rychlá SSD ale mají v sobě velký potenciál, jak nám ukazují nové herní konzole PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Díky NVIDII ale také víme, že společně s vysokou propustností moderních SSD přichází i vysoké nároky, které sama bude řešit pomocí technologie RTX IO. Jedná se o to, že onen příval dat musí také počítač zpracovat a pokud jde navíc o komprimovaná (herní) data, může na to padnout značná část výkonu i mnohajádrových procesorů. Pokud se ovšem spojí rychlé datové úložiště a akcelerované zpracování čtených dat, máme šanci na další skok ve výkonu, který bude pro každého velice citelný. Však kolik času už hráči strávili zíráním na načítací obrazovky? Nové konzole se od nich už mají téměř oprostit, takže brzy poté by už mohl přijít čas i pro uživatele PC, i když zde nelze počítat s náhlými změnami.
 
 
Vývoj stále rychlejších SSD tak má svůj význam i pro běžné uživatele PC a k němu nyní přispívá i Phison se svým novým kontrolerem E18 pro výkonná SSD, který nabídne propustnost až 7400 MB/s při čtení a 7000 MB/s při zápisu. Tím už se v podstatě pohybuje u hranice reálné propustnosti rozhraní PCIe 4.0 x4, takže je jen dobře, že za rohem už je verze 5.0. E18 také dosáhne až kolem milionu IOPS a podporuje až 8TB SSD. 
 
 
Phison E18 je čip vytvořený 12nm technologií firmy TSMC a obsahuje tři jádra ARM Cortex R5 plus firemní technologii CoXProcessor 2.0 pro zvýšení výkonu a také low-density parity-check (LDPC) engine pro opravu chyb. Nový kontroler najdeme v budoucích modelech SSD pro běžná PC. 
 
Zdroj: Phison


reklama