reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Phison odhalil kontroler E26 pro PCIe 5.0, nová SSD nastoupí v příštím roce

30.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Phison odhalil kontroler E26 pro PCIe 5.0, nová SSD nastoupí v příštím roce
Phison patří mezi nejznámější výrobce kontrolerů, které využívá řada firem produkujících samotná SSD, přičemž nový E26 se tak může stát jedním z nejpoužívanějších kontrolerů generace PCIe 5.0. 
Přechod na generaci rozhraní PCIe 5.0 bude poněkud paradoxní, neboť vůbec první platforma s procesory x86, která toho rozhraní bude podporovat, je desktopová a určená pro běžné zákazníky. Jedná se samozřejmě o Alder Lake-S, což rovněž znamená, že Intel na novou verzi PCIe přechází velice brzy, neboť předchozí PCIe 4.0 podporuje jen v rámci jediné desktopové generace, a to Rocket Lake-S. Především jde ale o to, že pro drtivou většinu uživatelů bude PCIe 5.0 spíše jen nadbytečný luxus, což se ostatně v případě SSD dá tvrdit i o PCIe 4.0. Právě proto je podivné, že PCIe 5.0 jako první přijde právě v generaci Alder Lake-S a ne spíše v rámci serverové platformy, i když ta se samozřejmě chystá také, jen až na příští rok. 
 
 
Intel tak firmě AMD v podstatě vrátí úder, neboť sám nabídl PCIe 4.0 až výrazně později, přičemž AMD se na podporu nové verze 5.0 ještě nechystá a vypadá to, že první procesory určené pro AM5 toto rozhraní ještě podporovat nebudou. 
 
Výrobci SSD se ale chtějí zasadit o to, abychom přinejhorším od příštího roku měli možnost na deskách s Alder Lake-S využít alespoň nějaký hardware pro PCIe 5.0 a ten ponese i kontrolery Phison E26 založené na jádrech ARM Cortex-R5 doplněné o specializované akcelerátory patřící mezi CoXProcessor 2.0. Podporovány budou veškeré moderní paměti 3D NAND Flash s rozhraními ONFI 5.x a Toggle 5.x a propustnostmi až 2400 MT/s. 
 
Phison E26 bude přitom určen jednak pro podniková SSD, což znamená i podporu PCIe Dual Port pro U.3 disky se single root input/output virtualization (SR-IOV) a zone namespaces (ZNS). A pak jej můžeme očekávat i na "běžných" M.2 SSD, ovšem spíše jen těch nejdražších a nejvýkonnějších modelech. 
 
Phison ovšem ještě nemá svůj E26 ve výrobě, zatím proběhl tape out na 12nm procesu a později se začnou vyrábět první vzorky, které bude firma testovat pomocí svých partnerů z řad výrobců základních desek. Aktuálně tak inženýři Phisonu pracují s E26 v podobě FPGA čipů. 
 
První SSD s kontrolerem E26 se tak mají dostat na trh někdy za rok, čili v druhé polovině roku 2022. Phison ale samozřejmě není sám, kdo si chystá hardware pro SSD s PCIe 5.0, nedávno se ozvala i Kioxia, která připravuje vlastní celkové řešení. 
 
Zdroj: THW


reklama