reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Platforma AMD Spider a nové čipsety 7-Series

19.11.2007, Petr Popelka, článek
Platforma AMD Spider a nové čipsety 7-Series
15. listopadu došlo k oficiálnímu uvedení grafických karet Radeon HD 3800 Series, jakožto první část zbrusu nové platformy AMD Spider. Dnes, o čtyři dny později se konečně můžeme podívat blíže i na nové čipové sady, které tvoří druhý díl pavouka, kterého pro nás společnost AMD připravila. Rodinu AMD 7-Series tvoří celkem 3 čipové sady s označeními 790FX, 790X a 770. Co všechno se pod těmito názvy ukrývá, na to vám odpoví tento článek.
V nedávné recenzi jsme si představili základní desku Gigabyte GA-790FX-DQ6, která disponuje novou čipovou sadou AMD 790FX, což je nejvýkonnější zástupce čipsetů AMD 7-Series. Deska, resp. tento čipset se ukázal ve velmi dobrém světlě, vše si ale probereme hezky popořadě.

28. února 2007 byly na trh uvedeny čipsety RS690 - resp. AMD 690V/690G. Jednalo se o přímou konkurenci k čipovým sadám nForce 430 a 630a s integrovaným grafickým jádrem GeForce 61x0/70x0. AMD v tomto případě vsadilo na sílu grafického jádra vycházející z Radeon X700, upraveného a známého pod označením Radeon x12x0. Jednalo se tedy o čipset spadající do Low-Endu, maximálně nižšího mainstreamu. Jeho výkon i schopnosti jsme si předvedli u celkem 6 základních desek ve srovnávacím testu.



Přestože společnost AMD poměrně dobře začala konkurovat čipsetům nForce v Low-Endu, tak ve vyšších segmetech i nadále kralovala NVIDIA. AMD se svými čipsety AMD 480X/580X zaujímala jen velmi malý podíl ve vyšších segmetech trhu (sehnat se u nás dají prakticky jen základní desky Asus, AsRock a Sapphire s těmito čipsety). Doba však pokročila a dnes došlo k oficiálnímu představení celkem 3 čipsetů pro High-End/mainstream, souhrně označované jako AMD 7-Series. Jmenovitě se jedná o AMD 790FX, AMD 790X a AMD 770. AMD ale nehodlá zahálet a jak zobrazuje obrázek výše, již poměrně brzy by se mohly objevit i čipsety další a to s integrovaným grafickým jádrem (kompatibilním s DX10).


Platforma AMD Spider


Komplexní řešení pro moderní a výkonný (herní) počítač - to je velmi stručná charakteristika nové platformy společnosti AMD, na kterou se dlouho netrpělivě čekalo. Jedná se o spojení tří základních částí každého PC - tedy procesoru, grafické karty a čipové sady (tj. základní desky). V případě AMD budeme hovořit o samých novinkách:
  • Procesor AMD Phenom (AMD K10 Quad-Core Phenom 9000 series (Triple-core Phenom 8000 series) s podporou Hyper Transport 3.0 a Cool'n'Quiet 2.0, disponující integrovaným DDR2 Dual Channel paměťový řadičem s podporou až 1066MHz modulů a sdílenou L3 cache; 65nm výrobní proces)
  • Čipová sada AMD 790X/FX (AM2+; 42 linek PCI Express 2.0; podpora CrossFireX a technologie AMD OverDrive; 65nm výrobní proces)
  • Grafická karta ATI Radeon HD38x0 (RV670; 55nm TSMC; DX10.1 kompatibilní; podpora CrossFireX)



Tato trojice produktů vytváří opravdu silného "Pavouka", který v těchto chvílích již tká svou pavučinu proti konkurenci. Jedná se přesně o to, co všichni příznivci AMD toužebně očekávali, neboť situace, ve které bylo AMD posledních pár měsíců, nebyla nikterak záviděníhodná (nutnost rapidně snižovat ceny procesorů kvůli zachování konkurenceshopnosti). Specifikace vypadají dobře a věřme, že neméně dobře dopadnou i reálné testy platformy Spider, které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Troufnu si říct, že se všichni máme opravdu na co těšit.




Čipové sady AMD 7-Series


Nové čipsety společnosti AMD přinášejí mnoho nového. Základy tvoří Hyper Transport třetí generace a PCI Express 2.0, to jsou vlastnosti společné pro všechny tři verze nových čipsetů, stejně jako moderní 65nm výrobní proces a opravdu velmi nízká spotřeba/tepelné vyzařování. Čím se od sebe vlastně jednotlivé verze čipsetů odlišují? Je to především počet PCI-Express linek a s tím spjatá podpora CrossFireX technologie pro použití více grafických karet. AMD také zmiňuje rozdílný taktovací potenciál jednotilvých verzí nových čipsetů.



Čipová sada AMD 790FX zastupuje High-End, což nám ostatně v režii základní desky Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 předvedla. V případě tohoto čipsetu není problém využít síly čtyř grafických karet v režimu CrossFireX, které budou využívat 4x8 linek PCI Express 2.0 sběrnice. AMD 790X nabízí již podporu pouze pro 2 grafické karty a u nejlevnější verze označení jako AMD 770 chybí podpora CrossFireX zcela.



Ani při osazení desky s čipsetem AMD 790FX čtyřmi grafickými kartami nejsou všechny linky PCI Express 2.0 sběrnice zcela vyčerpány a zbývá ještě 6 volných linek pro další rozšiřující karty (samozřejmě za předpokladu, že na desce bude ještě místo pro další rozšiřující sloty PCI-Express). Celkový počet linek v případě AMD 790FX tedy činí úctyhodných 42.

Další vlastnosti nových čipsetů jsou pak následující:
  • Socket AM2+ s podporou procesorů AMD Phenom
  • 16-bit HyperTransport 3.0 s podporou až 5,2 GT/s
  • Podpora pamětí DDR2 v Dual Channel režimu s frekvencí až 1066 MHz (v závislosti na konkrétní základní desce a pamětech)
  • Nízká spotřeba a tepelné vyzařování - 10 W TDP (AMD 790FX); 65nm výrobní technologie
  • Podpora technologie AMD OverDrive
  • Podpora technologie CrossFireX



Všechny nové čipové sady využívají již postarší SouthBridge SB600, což může být náročnějšími uživateli bráno jako nevýhoda, neboť nabízí pouze 4 SATA 3 Gbps porty a 10 USB portů, což dnes člověku dostačuje v Low-Endu či mainsteamu, nikoliv však v High-Endu. Nedostatek SATA portů ale drtivá většina výrobců zákkladních desek řeší přídavnými řadiči.


Sílu 4 grafických karet lze využít k vykreslování na celkem až 8 monitorů (Octalview) a nebo k navýšení výkonu


AMD OverDrive


Jedná se o technologii, která umožňuje kompletní správu, monitoring a samozřejmě i přetaktování z prostředí operačního systému. Ovládání všech prvků, které AMD OverDrive nabízí, se provádí skrze stejně pojmenovaný SW. Přetaktování může být řízeno automaticky nebo manuálně. Na praktické výsledky práce s AMD OverDrive si ještě budeme muset chvilku počkat, screenshoty z propagačních materiálů AMD však značí, že by se mohlo jednat o velkou výhodu oproti konkurenci, která nabízí maximálně ladící program nTune v případě společnosti NVIDIA (u Intelu neznám takový SW žádný) - posuďte ostatně sami:


Různé módy uživateského rozhraní


Pokročilé ladění frekvencí a napětí procesoru (pro každé jádro samostatně), čipsetu a pamětí


Komplexní monitoring

První dojem je takový, že společnost AMD se svou novou platformou Spider nasadilo laťku hodně vysoko. Zajímavé bude jistě sledovat reakci konkurence. Je však ještě příliš brzy na to, hovořit o nějakém revolučním řešení, nutné je počkat si na testy a finální ceny těchto nových produktů společnosti AMD, teprve poté je možno hodnotit pozici nové platformy AMD na trhu.

Pravdou v každém případě je, že AMD odvedlo velký kus práce a svým zákazníkům připravilo pod stromeček opravdu pěknou řadu dárků. Primární v této chvíli není jen samotný výkon a cena, ale především také dostupnost - schopnost uspokojit poptávku.

Z nových čipových sad je tou nevybavenější AMD 790FX, která konečně nabízí ten opravdový High-End pro platformu AMD, vzhledem ale k uvedené opravdu nízké spotřebě (tj. i nízkému tepelnému vyzařování) se jistě uchytí i mainstreamové čipsety AMD 790X a 770. Vše ukáží až následují dny a týdny.
reklama