reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PlayStation 5 dostala nový zdroj, funguje lépe?

25.10.2021, Jan Vítek, aktualita
PlayStation 5 dostala nový zdroj, funguje lépe?
Herní konzole Sony PlayStation či Microsoft Xbox rozhodně nejsou vytvořeny s možností snadné výměny napájecího zdroje s nabídkou různých modelů, ovšem to neznamená, že taková výměna není možná. 
Herní konzole nejsou PC, ovšem i ty je možné upgradovat, a to především s ohledem na úložný prostor. Konkrétně nová PlayStation 5 ale obsahuje také samostatnou jednotku napájecího zdroje ARP-400DR, který pochopitelně nemá obvyklý formát, takže jeho výměna za jiný kus znamená, že si budeme muset trošku zakutit. Jedná se o produkt od Delta Electronics, jehož výměna je teoreticky možná, ale náhradní zdroje zatím nejsou k dispozici. 
 
 
Delta Electronics ARP-400DR je sám o sobě pasivně chlazený zdroj, respektive spoléhá na proud vzduchu tvořený hlavním ventilátorem konzole PS5. Má však mít k dispozici velice slušnou výkonnostní rezervu, neboť jeho maximální výkon je 372 W, přičemž konzole si v zátěži bere jen kolem 200 W. Ovšem ono nejde ani tak mluvit o rezervě jako možná spíše o tom, že podobné zdroje obvykle mají nejvyšší efektivitu právě při cca poloviční zátěži, i když rozdíl v efektivitě mezi 50% a dejme tomu 80% zátěži už nebývá tak vysoký. Ale o to nám tu nejde. 
 
Delta Electronics ARP-400DR
 
Někteří uživatelé si stěžují na pískání cívek, které se line z jejich PS5 a jako viník bývá označován právě napájecí zdroj. A jde také o teplo zdroje, které se přidává k teplu vnitřních komponent, přičemž v zátěži jde o 16 až 24 W i v závislosti na tom, zda jsme v zemi se 115V, nebo 230V sítí. Jde tak cca o desetinu celkové spotřeby konzole a příslušné odpadní teplo, které by pak nepřispívalo k celé zátěží chladicího systému.
 
Server Tom's Hardware tak vyjevil firmě Channel Well Technology (CWT), OEM výrobci zdrojů, svůj záměr a ta připravila potřebný zdroj pro testovací platformu s konzolí, která byla už dříve pro testy nové verze chladicího systému plná teplotních senzorů. 
 
 
Čili hlavní otázka pro provedené testy bylo to, zda konzole sama nepoběží lépe s externím zdrojem, který nebude tvořit další zdroj tepla pro její chladicí systém. Jenomže se ukázalo, že výsledné teploty byly možná ještě horší, což mohlo být způsobeno jednak změnou toku vzduchu skrz konzoli kvůli chybějícímu zdroji, ale také tím, že zdroj od CWT poskytoval vyšší 12V napětí než ADP-400DR (12,335 V a 12,078 V). 
 
Hlavní zpráva ale je, že externí zdroj funguje a v budoucnu by se mohly nové napájecí adaptéry či zdroje od CWT dostat na trh, aby měli lidé možnost vyměnit si ve své PS5 již nekryté zárukou poškozený zdroj. 


reklama