reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Po zrušeném Deccan má být nástupce Brazos vyráběn v TSMC

24.11.2011, Jan Vítek, aktualita
Po zrušeném Deccan má být nástupce Brazos vyráběn v TSMC
Společnost AMD dle neoficiálních informací nedávno zrušila přípravy na výrobu procesorů Krishna a Wichita a celé platformy Deccan, které se měly představit jako nástupci modelů Ontario (C-Series) a Zacate (E-Series). Důvodem prý byly předpokládané...
Společnost AMD dle neoficiálních informací nedávno zrušila přípravy na výrobu procesorů Krishna a Wichita a celé platformy Deccan, které se měly představit jako nástupci modelů Ontario (C-Series) a Zacate (E-Series). Důvodem prý byly předpokládané problémy s výrobou pomocí 28nm procesu v GlobalFoundries a neochota se dohodnout. Nyní totiž AMD platí firmě GlobalFoundies pouze za dobře vyrobené 32nm čipy, což se od začátku příštího roku změní a platit se bude pevná částka za jeden vyrobený wafer. To by bylo pro AMD samozřejmě nevýhodné, respektive by silně záviselo na tom, jak dobře GlobalFoundries zvládnou výrobu pomocí 28nm procesu.




původní roadmap s Krishna a Wichita


Server ExtremeTech nyní přišel s informacemi o tom, kam se bude firma AMD možná nyní ubírat. Nakonec si prý budeme muset počkat na platformu Kerala, jíž může předcházet Brazos 2.0. Konkrétně půjde o procesory Kabini a Samara, jež budou pravděpodobně založeny na zrušených Krishna a Wichita a nabídnou 4 jádra. Nicméně na ty si dle ExtremeTech ještě rok a půl počkáme.

Zmíněný Brazos 2.0 by měl být pouze mírně vylepšený tzv. die shrink dnešních Ontarií a Zacate. Jeho uvedení na trh bude ovlivněno tím, kdy společnost TSMC odladí svúj 28nm proces, což bude někdy v příštím roce a pravděpodobně poté, co Intel přijde se svými 32nm Atomy a 28nm SoC s architekturou ARM. Pokud tyto procesory skutečně budou vypuštěny na trh, jejich účelem bude pouze vyplnit hluché místo po zrušeném Deccan. V mainstreamovém segmentu se stále plánují Kaveri jako nástupci Trinity (to jsou zase nástupci dnešních Llano) na rok 2013 a výrobu pomocí 28nm procesu v GlobalFoundries.

Za těmito problémy pravděpodobně stojí také vztahy firem AMD a GlobalFoundries, které prý značně ochladly poté, co podíl AMD v GF klesl na 9,6 procent, kvůli čemuž už AMD nemůže mít žádného člena ve správní radě GF. Doug Grouse, bývalý viceprezident AMD, byl také dříve v tomto roce propuštěn z pozice CEO v GlobalFoundries a nebyl jediný. Obě firmy budou ale dále spolupracovat na výrobě hlavních produktů AMD.

Zdroj: ExtremeTech
reklama