reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PocketSurfer - První dojmy

9.4.2004, Petr Hájek, článek
PocketSurfer - První dojmy
Zařízení PocketSurfer není ani handheld, ani smartphone. Je spíše jakýmsi příslušenstvím pro jmenované, protože je zcela závislý na vnějších datových službách dostupných přes Bluetooth. Jde ale také o zařízení, jež činí mobilní surfování po webu díky displeji s rozlišením 640 x 240 mnohem příjemnější zkušeností.
PocketSurfer je sice jednoúčelové zařízení, ale tu jedinou věc, kterou umí, totiž surfovat na webu, dělá velmi dobře. Firma DataWind prakticky přenesla plnou verzi solidního prohlížeče do přenosného zařízení, PocketSurfer tak může prohlédnout prakticky cokoliv, co zvládají stolní verze prohlížečů, včetně složitých HTML konstrukcí, rámců, XML, Java appletů a pop-upů (tak trochu danajský dar). Dnes existuje také spousta webů, které již kompletně přešly na navigaci i obsah ve Flashi a i s nimi si PocketSurfer velmi dobře poradil, dokonce i online hry ve flashi byly hratelné, ale u akčněji laděných již nepostačoval výkon. Přece jen je vidět, že zařízení není zaměřeno na tuto skupinu zákazníků.




Hardware

Je sice pravda, že většina smartphonů má také vestavěný webový prohlížeč, co ale zatím nemají ani náhodou, je pořádné rozlišení. To u PocketSurferu dosahuje 640 x 240 pixelů (úhlopříčka displeje je 135 mm) a i když je u velmi velkých stránek nutno občas trochu zascrolovat do stran (také máte rádi osoby projektující stránky napevno pro 1280 x 1024?), není to již zdaleka taková hrůza, jako na displeji čtvrtinové velikosti.

PocketSurfer překvapivě neobsahuje dotekový displej, je nutno použít ovládacího kurzoru. Jednotka používá tradiční véčkové konstrukce, takže na spodní části byl dostatek místa pro relativně solidní QWERTY miniklávesničku, na které se ale dá použitelně cvakat jen palci. V uzavřeném stavu má zařízení rozměry 140 x 70 x 15 mm a váží 167 g. Dle výrobce vydrží handheld na jedno nabití 4 - 6 h práce.




Email

Jak již bylo řečeno, vše, co zařízení dokáže, je surfovat po webu, nespustí ani tu nejjednodušší aplikaci, což je tak trochu škoda, protože Javu dnes umí kdeco. Přistupovat k mailu lze tedy pouze přes webové rozhraní, kterým je dnes naštěstí vybavena prakticky každý freemailová služba. Ač to nebylo přímo testováno, dá se předopkládat, že si přístroj poradí s libovolnou firemní službou fungující přes webové rozhraní.




Služba

Zařízení PocketSurfer se nepřipojuje přímo k internetu, namísto toho používá Bluetooth ke komunikaci s mobilem či smartphonem, který má tuto službu na starost. To samozřejmě znamená, že je nutno být majitelem Bluetooth čipem vybaveného mobilu. PocketSurfer využívá proxy služby, jež (mimo jiné) redukuje rozměry obrázků i stránek. To sice urychlí vlastní načítání, ale na druhou stranu je zde poplatek za užívání proxy serveru navíc k účtu za datové služby operátora.

PocketSurfer bude k mání v USA za přibližně 200 USD, měsíční poplatky za zmíněné služby mají činit zhruba 10 USD.
Zdroj: Brighthand
reklama