reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podíl Windows 7 na trhu začal výrazně klesat

6.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Podíl Windows 7 na trhu začal výrazně klesat
Společnost Net Applications se nedávno podělila s čísly za červenec 2019, které se týkají rozšířenosti operačních systémů Windows. Nepřekvapivě zde vynikl především vztah mezi Windows 10 a 7. 
Průzkumů firmy Net Applications s ohledem na systémy Microsoftu využíváme často, nyní přišel čas se podívat na další, který je velice čerstvý. Nová čísla ukazují vývoj obliby Windows 7 a Windows 10 až do konce července tohoto roku a ukazují, že po nesmělém přelomu loňského roku na letošní se nůžky mezi oběma systémy už definitivně rozevřely. 
 
 
Ještě v únoru to možná vypadalo, že Windows 7 by mohly svou ztracenou pozici nejrozšířenějšího systému Microsoftu dobýt zpět, ale pak už se ukázalo, že tomu tak nebude. Ostatně Microsoft se začal opět aktivně zasazovat o to, aby uživatelé se odhodlali k přechodu na novější systém. Opět se jim totiž začaly ukazovat nabídky i s upozorněním, že i rozšířená podpora systému Windows 7 v dohledné době skončí. A právě dle toho můžeme bezpečně soudit, že Windows 7 svůj comeback opravdu neprožijí.
 
 
Jejich rozšířená podpora skončí už za necelého půl roku, konkrétně 14. ledna a lze očekávat, že Microsoft v tom bude nekompromisní. Podniky si budou moci ještě pár let podpory zaplatit, ale jednotlivci budou mít smůlu a buď přejdou na jiný systém, nebo se budou muset smířit s tím, že zůstanou i bez bezpečnostních aktualizací. 
 
Během července tak obliba systému Windows 7 prudce poklesla a dostala se na 31,8 % v porovnání se 48,9 % ve prospěch Windows 10. Zbytek tvoří ostatní operační systémy, jejichž podíly tak jsou oproti sedmičkám a desítkám velice malé. 
 
Server ComputerWorld ovšem odhaduje, že až přijde konec podpory Windows 7, ty budou mít stále přibližně 30procentní podíl (podobné to bylo s Windows XP) a je pravděpodobné, že poté se objeví některé dosud veřejně neznámé chyby či exploity a na další se bezpochyby ještě přijde. Můžeme ale také očekávat, že v případě těch nejzávažnějších Microsoft i tak bude výjimečně reagovat a nabídne záplaty. Pravidelné aktualizace to ale už nebudou. 
 
Zdroj: Hexus.net 


reklama