reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podvodníci prý prodávají ex-těžební karty s poškozenými paměťmi

25.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Podvodníci prý prodávají ex-těžební karty s poškozenými paměťmi
Těžaři, kteří už nechtějí dotovat své rigy těžící Ethereum, se snaží v mnoha případech zbavit své výbavy, která bude postupně ztrácet na hodnotě. Mezi nimi jsou prý ale i podvodníci, kteří se snaží zamaskovat poškozené karty. Anebo je to trošku jinak?
Po nedávném krachu kryptoměn, během nějž klesla hodnota Etherea i pod 1000 USD, se skokově snížil výkon celé ethereové sítě, přičemž ten i nadále spíše klesá, i když jen pomalu. Velcí těžaři si přitom mohou dovolit těžbu dotovat v naději na to, že dnes vytěžené Ethereum bude mít zítra mnohem vyšší hodnotu. To má ostatně svou logiku, neboť díky odlivu těžařů zbyde větší odměna pro ty, kteří vytrvají. Kdo však nemá pevné nervy, raději se zbavuje své výbavy, dokud ta má nějakou hodnotu, neboť ta dlouhodobě klesá. 
 
 
Vždy tu ale byly otázky točící se kolem kvality a životnosti karet, které byly dlouhodobě využívány v těžbě. To pochopitelně závisí primárně na jejich výrobci, ale pak i na tom, jak se k nim těžaři chovali a jak je měli vyladěné. Nyní se přitom dle serveru HotHardware množí případy, kdy těžař prodal kartu s defektní pamětí, což se přitom snažil zamaskovat. 
 
Jako příklad je tu uvedena stížnost čínského zákazníka, který před kartami od těžařů varuje. Uvádí, že si takto pořídil MSI GeForce RTX 3080 Suprim X v cca poloviční ceně, než na jakou dnes přijde v obchodě. Až pak zjistil, že ta má ve skutečnosti o 2 GB paměti GDDR6X méně, takže funguje pouze s 8 GB a aby to vůbec šlo, byla modifikována. Je přitom možné a spíše rovnou pravděpodobné, že paměť této karty selhala už dříve a těžař provedl potřebné úpravy, aby na ní mohl dále těžit, ostatně 8 GB na Ethereum stále bez problémů stačí.
 
 
Je také jasné, že těžař a posléze i zákazník nepřišel jen o 2 GB paměti, ale také o 20 procent ze šířky paměťové sběrnice, a tím i o stejný díl celkové propustnosti. Video na Bilibili ukazuje údajný postup, kterým lze donutit kartu ignorovat část své paměti. To zahrnuje modifikaci BIOSu a stanovení paměťových adres, jež GPU nebude používat.
 
Otázka však je, zda je takováto modifikace vůbec možná a nabízí se tu i vysvětlení, že jde ve skutečnosti o GeForce RTX 3070 Ti, která se navenek tváří jako RTX 3080, i když sám majitel paměťové osekané karty se dušuje, že jde skutečně o RTX 3080.
 
 
Bazarový prodej těžbou opotřebených grafických karet ovšem nyní bují především v Asii, kde jde i o hromadné prodeje v živých aukcích. Čili právě v Asii je i větší prostor na případné podvody, ovšem jak ukazuje i případ prodané MSI GeForce RTX 3080 Suprim X, zákazníci mohou narazit na cenově velice zajímavé nabídky.  


reklama