reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pokles cen karet NVIDIA a AMD se zastavil

19.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Pokles cen karet NVIDIA a AMD se zastavil
Ceny grafických karet jsou stále palčivé téma, které nás bude provázet zřejmě ještě dlouho. Mnohem lepší dostupnost přitom dávala naději, že se ceny v dohledné době alespoň přiblíží doporučeným částkám, ale to se neděje. 
Vývoj lze pozorovat jak na našem trhu tak i v zahraničí. U nás jsou už delší dobu bez problémů k sehnání karty jako RTX 3060 či jiné ze série Ampere či RX 6700 XT z generace RDNA 2. K dispozici jsou za podobné ceny, ovšem spíše kolem 20.000 Kč, přičemž někdy jsou trošku levnější, ale častokrát i výrazně dražší. To dobře ilustruje případ konkrétní karty MSI GeForce RTX 3060 GAMING X 12G, která má rozptyl 18 až 37 tisíc, i když je pravda, že většina obchodů má už velice podobné ceny a ty s vyloženě nehoráznou nabídkou už jsou v menšině. 
 
 
Jenomže co naplat, i 18 tisíc korun je za takovou kartu více než příliš a i s přihlédnutím k tomu, že jde o kartu vyšší třídy, bychom se měli dívat na částku maximálně kolem 10 tisíc. Lze tak říci, že karty jsou u nás k dispozici za cca dvojnásobek doporučených cen, nebo je to jen mírně lepší, což platí třeba i o RTX 3080 či RX 6800, ke už je ale výběr mnohem omezenější než v případě slabších karet. 
 
V každém případě, pokud chce dnes někdo koupit moderní grafickou kartu, a že jinou by vzhledem k nárůstu výkonu oproti předchozí generaci chtít ani neměl, zaplatí právě alespoň oněch 18 tisíc korun za ty nejlevnější dostupné modely a to zkrátka není dobré. Z PC se tak opravdu stává "master race", ovšem zde spíše z pokřiveného hlediska peněz. Ostatně takové PlayStation 5 jsou také předražené, ale i tak celá konzole stojí přibližně tolik jako samotná karta RTX 3060. 
 
 
A co vývoj v německých obchodech? 3DCenter přináší další přehled, z nějž je vidět, že dosud prudký pokles cen se zatím zastavil, což jednoduše znamená, že karet je stále nedostatek. Ale to se dalo očekávat, neboť hlad byl a je stále velký a těžaři skutečně nemohou za všechno. Zajímavé je, že Němci hlásí spíše "jen" 150 - 156% ceny odvozené z doporučených částek, čili tamní trh na tom může být lépe než u nás. 
 
Ceny v Německu skutečně mohou být nižší, například na Mindfactory lze sehnat RX 6800 za 1100 eur a RX 6800 XT za 1200 eur (cca 28 - 31 tisíc Kč), zatímco u nás kupujeme RX 6800 XT spíše za 35 tisíc. Ovšem v jiných obchodech jsou RX 6800 i za 1000 eur (25.600 Kč), což už je skutečně u nás nedostižná částka, čili udávaným německým cca 150% MSRP cenám se tak nelze divit. 
 
Otázka je, co bude dál a zda šlo jen o malé pozastavení poklesu cen, které bude pokračovat. Osobně bych sázel na to, že ceny půjdou ještě níže, ovšem už mnohem menším tempem než doposud.  


reklama