reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Polaris 12 spatřen se 640 Stream procesory

20.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Polaris 12 spatřen se 640 Stream procesory
Jak se postupně ukazuje, nové grafické čipy AMD Polaris 12 opravdu budou představovat nový low-end, který nastoupí za aktuální Polaris 11, respektive spíše za starší a ještě slabší čipy, jak se to vezme. Vedle toho jsou tu i další informace o Radeonech.
Nové informace o Polaris 12 se objevily v API OpenCL, kde se přímo píše o GFX8, což je generace Polaris, dále o podpoře 4 GB operační paměti, maximální taktovací frekvenci 1302 MHz a 10 Compute Unit, což nám dává 640 Stream procesorů. To všechno má nabídnout nový grafický low-end od AMD, který by se měl později představit nejspíše jako Radeon RX 550. To ale nakonec není tak jisté, neboť tento čip by se nakonec mohl dostavit jako R7 550 nebo podobný, který by byl určený pouze pro OEM zákazníky, ne pro prodej v maloobchodech. Nicméně to AMD v případě generace Radeon RX 400 zvolilo spíše jen proto, že by bylo už opravdu trapné zase recyklovat 28nm čipy jako Oland nebo Cape Verde. Polaris 12 ale už bude pochopitelně 14nm čip, který by se tak už mohl dostat i na volně dostupné karty.





Označení
Hodnota
Komentář
OpenCL API
gfx804
GFX8 = Polaris, GFX9 = Vega
CL_DEVICE_GLOBAL_MEM_SIZE
4294967296
bajtů, čili 4GB VRAM
CL_DEVICE_MAX_CLOCK_FREQUENCY
1302
Pravděpodobný max. takt (MHz)
CL_DEVICE_MAX_COMPUTE_UNITS
10
10 x 64 = 640 Stream procesorů


Vedle toho tu máme další informace o přeznačených a mírně vylepšených Polaris 10 (XT a Pro) a Polaris 11, které se mají na kartách RX 500 jmenovat Polaris 20 (XTX a XL) a Polaris 21. Vedle toho Bench.life uvádí zajímavou informaci, že tyto nové čipy už nebudou vyráběny procesem 14nm FinFET LPE (Low Power Early), ale lepším LPP (Low Power Plus). Jenomže dle dostupných informací byl proces LPP použit právě už pro původní GPU Polaris a ještě aby ne, když LPP je proces vyvinutý Samsungem pro nízkovýkonné a spíše mobilní čipy. Otázka je, zda je tato informace zcela mimo mísu, nebo v sobě přeci jen něco ukrývá a proces pro výrobu Polaris 20 a 21 byl přece jen vylepšen, a to nejspíše za účelem dosažení vyšších taktů. To se teprve uvidí.

Zdroj: VideoCardz
reklama