reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Poptávka po EUV je na vzestupu, těží z toho ASML

17.10.2019, Jan Vítek, aktualita
Poptávka po EUV je na vzestupu, těží z toho ASML
Společnost ASML máme pevně spojenou s vývojem technologií pro extrémní ultrafialovou litografii (EUV), ale samozřejmě nejen s nimi. Je však pravda, že právě díky EUV může být vedení této firmy velice spokojeno. 
Lze říci, že společnost, která má zájem vyrábět moderní čipy pomocí technologie EUV, využije produkty nabízené firmou ASML. Ta může očekávat, že poptávka po příslušných výrobních zařízení časem prudce poroste, přičemž už v této době je odbyt slušný a vedle toho tu jsou pochopitelně i výrobní stroje pro DUV (Deep UltraViolet) litografii. ASML tak mohlo nedávno ohlásit, že tržby i se ziskem překonaly očekávání a že firma obdržela další objednávky na celkem 23 strojů pro výrobu čipů s využitím EUV. 
 
 
Jde pochopitelně o nákladné mašinky, díky nimiž se ASML mohlo pochlubit tržbami 2,987 miliard eur (jde o Holandskou společnost) za třetí letošní kvartál. Z toho činil čistý příjem 627 milionů eur, přičemž to plyne především z prodeje 45 zbrusu nových systémů pro DUV litografii, 7 pro EUV (z toho tři výkonnější modely Twinscan NXE:3400C) a ještě 5 repasovaných systémů. To čítá celkem 136 jednotlivých strojů a z toho 18 pro EUV. Za celý tento rok chce ASML dodat svým zákazníkům 30 EUV systémů. 
 
Firma se může těšit na další bohaté období i díky nově přijatým objednávkám na 23 EUV systémů Twinscan NXE, což společně s jinými objednávkami z třetího kvartálu představuje obchod v hodnotě 5,111 miliard eur. Jde o zdaleka nejvyšší hodnotu nových objednávek v historii ASML. 
 
ASML také udává, že technologie EUV litografie bude využita jak firmami vyrábějícími logické čipy (CPU, GPU a podobné), tak těmi, které vyrábí paměťové čipy. Ještě v červnu předchozího roku přitom bylo po celém světě instalováno 31 EUV strojů, což čítá i různé výzkumné ústavy a R&D oddělení. Nyní jich je dvojnásobek a počet dále prudce poroste. 
 
Stroje Twinscan NXE dnes oficiálně ve výrobě využívají zatím jen firmy TSMC (N7+) a Samsung (7LPP), což je logické, neboť Intel ještě v provozu žádný proces s EUV nemá a ostatní firmy jsou už příliš pozadu s vývojem na to, aby o něčem takovém mohly uvažovat. My jako běžní zákazníci se v případě produktů pro PC s hardwarem vyrobeným pomocí EUV poprvé setkáme pravděpodobně s nástupem příští generace procesorů AMD Ryzen. Případně by mohlo jít o výkonná GPU Navi, ovšem ve hře je i NVIDIA, která ovšem na rozdíl od AMD prý nechce využít služeb firmy TSMC, ale právě Samsungu. 
 
Co se týče pamětí, pak nejblíže má k využití technologie EUV (pochopitelně kromě Samsungu) společnost SK Hynix. 
 
 
Zdroj: Anandtech


reklama