reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pozitivní trend na trhu s grafickými kartami pokračuje, jaké to bylo v březnu?

6.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Pozitivní trend na trhu s grafickými kartami pokračuje, jaké to bylo v březnu?
Grafické karty už dávno nejsou tak nedostupné zboží, což se pozitivně projevuje i na jejich cenách. Obchody nabízí ze skladových zásob už mnoho různých modelů a ceny ještě stále mají kam klesat. Jaká je situace?
Server THW mluví o dalším pozitivním vývoji během března, který je podtržen třeba tím, že lze na americkém trhu najít zbrusu nové GeForce RTX 3080 za tisíc dolarů, což je na jednu stranu více, než jaká je startovní cena dle NVIDIE (700 USD), ovšem GIGABYTE Gaming OC také není startovní verze. Navíc jde i o cenu, která je ve skutečnosti mnohem nižší, než za jakou se prodávají použité karty. Ve skutečnosti začíná být bazarová nabídka na západě až nejapně předražená, ostatně kdo by si dnes kupoval použitou GeForce RTX 3060 za 877 dolarů? Podobně je to dle zdroje i s nabídkou na eBayi. 
 
 
Dle THW tak cena grafických karet během března spadla v celkovém průměru o 12,5 %, což zahrnuje také modely ze starších generací, které už tak pomalu přestávají mít na současném trhu smysl. Zlevňování karet nezvrátila ani opět rostoucí hodnota Etherea, které se dostalo až na hranici 3500 USD a vůbec není vyloučen další růst. Zákazníci už ostatně nyní budou spíše obezřetní, neboť na obzoru jsou další generace karet a to samozřejmě platí i pro těžaře, kteří si ani nemohou být jisti tím, kdy nakonec přijde přechod těžby Etherea na nový model, v němž bude výkon karty už k ničemu. 
 
Pokles cen karet je tak vytrvalý a nejvíce patrné to bylo v případě Radeonu RX 6500 XT, který byl kritizován už v době svého nástupu na trh a tato karta pak logicky ztrácela na ceně velice vysokým tempem. Ale i tato karta má svou rezervu, co se týče dalšího poklesu cen. Nejlépe vypadá nabídka modelu MSI Radeon RX 6500 XT MECH 2X 4G OC, který se dá pořídit za už relativně slušných 5600 Kč, ale taková Asus TUF-RX6500XT-O4G-GAMING začínající až na 7800 Kč představuje velice špatnou nabídku a ani Eagle od Gigabyte za cca 7400 Kč není akceptovatelný. Stále tu jsou až nesmyslné rozdíly v cenách. 
 
GeForce RTX 3060 už se dají pořídit i za 12 tisíc korun, pokud akceptujeme ITX verze, ale jinak se jejich ceny během března bohužel hnuly jen velice málo a slušné karty pořídíme spíše až od 13,5 tisíc. V takovém případě už stojí za to alespoň uvažovat o Radeonu RX 6700 XT, který i ve velice slušném zpracování pořídíme za 16 tisíc. Radeon RX 6600 XT je na tom cenově podobně jako RTX 3060, ovšem za cenu mírně přes 12 tisíc si můžeme pořídit ne ITX verzi, ale Sapphire PULSE. 
 
Pokud jde o výkonné karty, pak RTX 3080 už je běžně k dostání za cenu pod 30 tisíc s tím, že během března nastal velice mírný pokles a ceny se pak (pokud vůbec) hnuly až začátkem dubna. To taková RTX 3070 Ti s cenovkou i kolem 22 tisíc je mnohem zajímavější, zatímco Radeon RX 6800 XT může být jen mírně levnější než RTX 3080, pokud vůbec a o RX 6800 nemá cenu ani uvažovat, neboť jich na trhu moc není a jejich ceny spíše zamrzly v nesmyslných výšinách.  


reklama