reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pozor na scam, podvodníci se vydávají za Českou poštu, chtějí 79,80 Kč za clo

1.6.2022, Milan Šurkala, aktualita
Pozor na scam, podvodníci se vydávají za Českou poštu, chtějí 79,80 Kč za clo
Nejrůznějších scamů jsou tisíce a nyní se Českou republikou šíří další, kteří předstírá, že je od České pošty a chce zaplatit celní daň ve výši 79,80 Kč. Přestože vypadá na první pohled možná věrohodně, jde o klasický e-mailový podvod.
Českým internetem se nyní šíří podvodné e-maily, na které byste si měli dát pozor. Podvodníci se v tom nejnovějším vydávají za Českou poštu, kde varují před pozastaveným balíčkem z důvodu nezaplacené daně. Začíná slovy: "Na vaši položku se vztahuje celní daň ve výši 79.80 Kč,..." a po příjemcích chce zaplatit výše zmíněnou částku, aby mohl být údajný balíček doručen. Pokud se však podíváte na e-mail pozorněji, zjistíte ve zdánlivě korektním e-mailu hned několik závažných nesrovnalostí.
 
Česká pošta - podvodný e-mail
 
Asi tou nejpravděpodobnější bude samotný fakt, že drtivá většina příjemců asi nebude očekávat balíček z ciziny, na který by se mohlo vztahovat clo. Divné je např. i to, proč by měl být e-mail z České pošty posílán z domény na centrum.cz, která patří výrobci nábytku Josefu Holánkovi z Javůrku, nemluvě o tom, že by se proclívalo něco posílané z ČR do ČR, což už vůbec nedává smysl.
 
Většina odkazů v e-mailu vede na adresu ceska-unionworld.site44.com, na kterou raději neklikejte. To se týká odkazu pro zaplacení i sledování zásilky. Když budete opatrní, nebudete klikat na žádné odkazy v e-mailu, ale zkopírujete číslo zásilky do webu České pošty, zjistíte, že toto číslo balíku patří zásilce poslané začátkem prosince 2021 z Ostravska do Prahy nebo blízkého okolí. Graficky tedy vypadá e-mail dobře, ale jinak tady "smrdí" úplně všechno a na nic rozhodně neklikejte a nic neplaťte. Před e-mailem varuje i Česká pošta.
 
Ta varuje i před dalšími dvěma e-maily, které se rovněž objevily v posledních dnech. Jeden upozorňuje na nevyřízené balíčky a chce doplatit "22.78 czk". Předně, je opět posílán z divné adresy na doméně care.sprinklr.com, dále má tentokrát i grafické problémy, které by pozorného měly trknout do hlavy. Namátkou je např. divné, že útočníci píšou "českou postu" s malým "č". V českých kotlinách bychom také asi nečekali desetinnou částku s tečkou (22.78 místo 22,78) a měnu "czk" místo "Kč". Třetí je posílán z adresy udemy.rs, kde se opět vyskytuje název firmy s malým počátečním písmenem.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama