reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přechod na 80nm výrobní proces čipů ATi a nVidia bude později

17.3.2006, Milan Šurkala, aktualita
Přechod na 80nm výrobní proces čipů ATi a nVidia bude později
Ačkoli ATi ještě nedávno hlásala, že přechod na 80nm proces by se měl odehrát někdy v tomto létě (čipy RV505, RV535, RV560 a RV570), vypadá to, že situace nebude tak dobrá a 90nm čipy s námi pobudou o něco déle. Zatím však není jisté, kdy...
Ačkoli ATi ještě nedávno hlásala, že přechod na 80nm proces by se měl odehrát někdy v tomto létě (čipy RV505, RV535, RV560 a RV570), vypadá to, že situace nebude tak dobrá a 90nm čipy s námi pobudou o něco déle. Zatím však není jisté, kdy se 80nm výrobní proces u grafických čipů skutečně objeví.



Velmi pravděpodobné však je, že čipy RV570 ohlášené na toto léto se skutečně objeví, ale nejprve v 90nm verzích a až později v 80nm verzích. 90nm proces zprvu činil docela potíže, nicméně chybičky se podařilo vychytat a není tolik důvodů přechod uspěchat, i když některé pořád zůstávají.

ATi se tedy zaměří na další vylepšování 90nm procesu. Přesto by společnost 80nm proces potřebovala, její čipy jsou větší, a tedy při stejné technologii výroby jakou má nVidia, také i dražší. Lepší proces by čipy zmenšil, srazil mírně cenu a dovolil dosáhnout i trochu vyšších taktů, i když by se o velký rozdíl patrně nejednalo. nVidia zatím v blízké době na 80nm proces přecházet nehodlá.

Zdroj: www.digitimes.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama