reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Před 50 lety nám otec myši Doug Engelbart ukázal budoucnost technologií

11.12.2018, Jan Vítek, aktualita
Před 50 lety nám otec myši Doug Engelbart ukázal budoucnost technologií
Na konci roku 1968 jsme měli u nás své starosti, ale v San Francisku proběhla konference, kde Douglas Engelbart prezentoval technologie, jež měly v důsledku ukázat, kam se bude ubírat svět technologií. 
Doug Engelbart ze Stanford Research Institute (SRI) promluvil 9. prosince roku 1968, čili před 50 lety, a nyní se o jeho představení může mluvit jako o matce všech technologických demonstrací. Ta Engelbartova trvala celkem 90 minut a obsahovala zárodky různých technologií, které dnes dobře známe jako počítačové myši, textové editory, hyperlinky nebo Internet. 
 
 
Douglase Engelbarta jsme zmiňovali právě i v našem článku jako toho, kdo vynalezl počítačovou myš, ale on sám pracoval na mnoha různých technologiích, které změnily svět. Už v roce 1968 pilně se svým týmem na SRI pracoval na počítačovém systému, který byl schopen pracovat se soubory. Vedle toho si na SRI vytvořili i vlastní monitor, který v té době přišel na závratných devadesát tisíc dolarů, což by bylo dnes kolem 650 tisíc. 
 
 
Demonstrace z Fall Joint Computer Conference ukázalo to, co se dle Engelbarta na SRI už používalo. Šlo o systém spoléhající se na centrální databázi, k níž se připojovaly jednotlivé terminály. Těch bylo celkem šest a v plánu bylo vytvoření dalších šesti. 
 
Engelbart během demonstrace popisuje, jak nový systém dokáže ukládat a zpětně číst data způsobem, jakým to tehdejší jiné počítače ještě neuměly. Před publikem tvořil seznamy, pracoval s jednoduchou bitmapovou grafikou, vzdálenými daty a dnes bychom řekli hyperlinky. Engelbart tehdy ještě mluvil o "jump on a link". 
 
prototyp Engelbartovy myši
 
Pro účely prezentace také použil klávesnici a myš, kterou ostatně sám vynalezl už pět let předtím a rovněž představil koncept toho, z čeho se později vyvinul ARPANET, čili předchůdce Internetu. Šlo konkrétně o NLS (oN-Line System), jeden ze čtyř prvních uzlů ARPANETu. 



reklama