reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za duben 2006

5.5.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za duben 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc duben stalo.

Procesory



Duben u AMD

Příznivce Socketu 939 nepotěšila zpráva o tom, že právě tato patice už velmi brzy skončí. Je to logické, 23. května má být nahrazena Socketem AM2 a je zbytečné mít dvě patice pro mainstream a high-end. Už toto čtvrtletí končí objednávky na Athlony 64 (dodávky o něco později), do konce roku dojde i na dvoujádrové modely a modely FX. Socket 754 vydrží téměř o rok déle, ten bude končit na přelomu let 2007/2008.

Továrna Fab36 v Drážďanech stojí hned vedle původní továrny Fab30 (kde byla kapacity 20000 waferů/měsíc díky optimalizacím překročena o polovinu) a od dubna konečně vyrábí procesory pro komerční účely. Tedy již ne žádné předvýrobní a testovací vzorky, ale procesory, které se dostanou skutečně na pulty obchodů. Nejdříve bude vyrábět 90nm procesem, ale již brzy začne přecházet na 65nm výrobu a do poloviny roku 2007 má vyrábět pouze 65nm procesory. Ty se komerčně objeví počátkem roku 2007. Tehdy bude rovněž představena inovovaná architektura K8L.

AMD může slavit také další nárůst zastoupení na poli x86 serverů, které nyní činí 22,1%. Přitom před čtvrt rokem to bylo jen 16,4%. Na druhou stranu, nově příchozí konkurenční procesory Intelu dávají tušit, že zastoupení procesorů AMD bude stagnovat nebo půjde směrem dolů alespoň do doby než představí architekturu K8L.

Konec dubna však právě Opteronům příliš nepřál. Zjistilo se, že se prodalo asi 3000 kusů Opteronů x52 a x54 (řady 100, 200 i 800), které mohou za specifických podmínek vykazovat chyby při výpočtu. Problém byl zatím pozorován pouze v syntetických testech při výpočtech v plovoucí řádové čárce a procesor i okolí muselo mít velmi vysokou teplotu. Nejedná se ale o chybu v procesorech, nýbrž o jejich chybné testování. Procesory prošly testováním ačkoli neměly a jejich označení mělo dosahovat nižších hodnot. Jednoduše řečeno, model 152 může vykazovat chyby, ale kdyby byl taktován na hodnotu modelu 150 (a prodán jako 150), chyba se neprojeví a je naprosto v pořádku. AMD procesory v případě zájmu bezplatně vyměňuje za bezvadné.


Duben u Intelu

U Intelu se toho moc nestalo. Asi v polovině dubna se objevily na pultech japonských obchodů mobilní procesory Intel Celeron M řady 4xx.
Zajímavé je na tom to, že tyto procesory ještě nebyly představeny. Díky velikosti čipů lze předpokládat, že se jedná o procesory Core Duo s vadným jádrem.
Nyní jsou k dispozici modely M420 (1,6GHz) a M430 (1,73GHz). Oba mají 1MB L2 cache a pracují s napětím 1,3V. Sběrnice je poprvé u Celeronů 533MHz stejně jako 65nm výrobní proces. M420 je k dispozici za $125, M430 pak za $150.
Model M410 přijde na trh později, bude mít frekvenci 1,46GHz, později přijde i silnější M440 s 1,86GHz. Rovněž se připravují low-voltage verze M423 (1,06GHz) a M443.

Později se představila dvojice nových ULV procesorů Intel Core Solo. Jednalo se o modely U1300 (1,06GHz) a U1400 (1,2GHz). Oba mají FSB 533MHz, 2MB L2 cache. Cena levnějšího činí $225, dražší je k mání za $245.

Intel nově představil podnikovou platformu vPro. Ta navazuje na úspěchy mobilní platformy Centrino a na právě zaváděný Viiv. Podmínkou je dvoujádrový procesor s novou architekturou Intel Core (s virtualizační technologií), čipová sada Intelu s podporou AMT (vzdálená správa počítače).

Nová architektura Intel Core na sebe už nenechá dlouho čekat. Intel oznámil, že procesory uvede dříve než bylo původně oznámeno. Serverové Woodcresty se objeví již na konci června (26.6), desktopové Conroe na začátku července za podmínky, že Intel stihne vyrobit dostatečné množství procesorů. Pokud ne, vydání se odloží asi o dva týdny. Mobilní procesory Merom se objeví v srpnu.

Nová architektura procesorů by se podle Intelu měla objevit co dva roky, vždy uprostřed cyklu se přejde na nový proces. V roce 2006 tak máme architekturu Core na 65nm technologii. Příští rok přejde na 45nm (Penryn) a v roce 2008 se objeví nová architektura Nehalem s touto výrobní technologií. Opět, o rok později Nehalem přejde na novější technologii, 32nm proces (Nehalem-C) a s touto technologií výroby se objeví v roce 2010 nová architektura Gesher. Dá se předpokládat, že díky poměrně malým intervalům mezi uváděním nových architektur se od sebe nebudou příliš lišit.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama