reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Překvapení u bezpečnostních oprav CPU: Ryzen 7000 je rychlejší s nimi než bez nich

6.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Překvapení u bezpečnostních oprav CPU: Ryzen 7000 je rychlejší s nimi než bez nich
Opravy bezpečnostních chyb jako Spectre nebo Meltdown většinou přináší negativní dopad na výkon. Zjistilo se však, že to nemusí být pravda u nových Ryzenů 7000. Ty byly otestovány v Linuxu a při zapnutých opravách byl výkon v průměru lepší než bez nich.
U moderních procesorů se v posledních letech našlo mnoho bezpečnostních chyb, jejichž záplaty sice opravily chybu, ale většinou přinesly zhoršení výkonu. Proto také někteří uživatelé tyto chyby nechtějí opravovat a nevadí jim zvýšené bezpečnostní riziko. V případě operačního systému Linux je lze vypnout nabootováním systému s parametrem kernelu mitigations nastaveným na "off". Ukazuje se však, že tohle nemusí být žádoucí nejen z pohledu bezpečnosti, ale dokonce i výkonu. U procesorů AMD Ryzen 7000 se totiž zjistilo, že vypnutí oprav výkon nezvyšuje, ale naopak ho v průměru snižuje.
 
AMD Ryzen 7000
 
Otestoval to Michael Larabel na serveru phoronix.com, a to se dvěma procesory AMD Ryzen 9 7950X a Ryzen 5 7600X. U obou procesorů dosáhl překvapivého výsledku. Ačkoli se našlo pár testů, kde byl 7950X bez oprav rychlejší (rozdíl až 27 %), ve většině případů byl dosažen vyšší výsledek s opravami (maximem byl téměř 43% rozdíl výkonu). Z celkem 190 provedených testů byl procesor se zapnutými opravami rychlejší v 71,6 % případů a v průměru nabídl výkon vyšší o 3,1 %. Podobných výsledků dosáhl i s Ryzenem 5 7600X, kde byl rozdíl dokonce +4,5 %. V jeho případě vyzkoušel i další parametry.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama