reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přelepení webkamery páskou doporučuje i šéf FBI

24.9.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Přelepení webkamery páskou doporučuje i šéf FBI
Sám šéf FBI James Comey se nedávno nechal slyšet, že má webovou kameru na svém notebooku přelepenou kusem pásky. Dělá to prý pro svou bezpečnost a doporučuje stejný krok učinit i všem ostatním.
Zakrývání webové kamery či mikrofonu notebooku například lepicí páskou činí mnozí už dlouho, naproti nim potom stojí skupina uživatelů, kteří takový krok považují za paranoiu. Stále častější aféry týkající se sledování či odposlouchávání pomocí škodlivého softwaru ovšem naznačují, že zakrývání těchto částí počítače může mít smysl. Před pár měsíci se kupříkladu objevila fotografie Marka Zuckerberga, na které byl viditelný notebook zakladatele Facebooku se zakrytou kamerkou a mikrofonem. Na konferenci v Centru pro strategická a mezinárodní studia se tento týden přiznal dokonce James Comey, šéf Federálního úřadu pro vyšetřování, že má webkameru svého notebooku přelepenou páskou. Podle něj není nic zvláštního, že se i ředitel FBI stará o svou osobní bezpečnost.





Comey také dodal, že to je běžná praxe ve všech vládních organizacích. Pokud bychom dle jeho slov přišli do jakéhokoliv vládního úřadu, mohli bychom spatřit, jak mají tamní zaměstnanci krytky na webových kamerách umístěných na monitorech. Dělají to z očividného důvodu, aby je nemohl sledovat někdo, kdo k tomu nemá oprávnění. Šéf FBI rovněž doporučil učinit stejný krok i ostatním: „Myslím, že lidé by měli převzít odpovědnost za vlastní bezpečnost,“ prohlásil na konferenci. James Comey tak vlastně reagoval na posměšky, které se na jeho adresu valili poté, co se na internetu objevila fotografie jeho notebooku s přelepenou webkamerou. Někteří si neodpustili připomenout, že právě šéf FBI výrazně brojil proti Applu, aby byl americkým bezpečnostním složkám umožněn přístup do uzamčeného iPhonu jednoho z teroristů ze San Bernardina.

Mnozí mohou namítnout, že osoby jako Mark Zuckerberg nebo James Comey mají celkem logické obavy z toho, aby nebyli někým sledováni či odposloucháváni. Jenže různý škodlivý software cílí na mnohem širší skupinu uživatelů, počítač přitom může být infikován poměrně snadno. Objevil se nespočet případů, kdy byly takto získané fotografie či videozáznamy prodávány, nebo využity k vydírání poškozeného. A dávno už neplatí, že o aktivaci webkamery musí informovat světelná dioda na notebooku, většina škodlivého softwaru tuto funkci dokáže obejít.

Na druhou stranu je jasné, že riziko nakažení je minimální, a to především při bezpečném chování na internetu. Navíc přelepení webkamery, případně také mikrofonu, řeší jen jeden bezpečnostní problém. Přitom způsobů, jak „špehovat“ uživatele, je mnohem více, a ne vždy k nim může útočníkovi posloužit jen notebook či jiný počítač, nýbrž také smartphony a další elektronika.

Zdroj: Engadget.com
reklama