reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přelomová mise Crew Dragon od SpaceX je dokončena, kosmická loď dosedla do oceánu

2.8.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Přelomová mise Crew Dragon od SpaceX je dokončena, kosmická loď dosedla do oceánu
Společnost SpaceX dokázala překonat další milník a Elon Musk může oslavovat úspěšné dokončení mise s kosmickou lodí Crew Dragon a lidskou posádkou. Crew Dragon se zvládla v pořádku vrátit z ISS a dosednout do oceánu.
První kosmická loď od soukromé společnosti úspěšně dokončila svou přelomovou misi s lidskou posádkou, v níž měla za úkol vynést astronauty k ISS a po nějaké době se s nimi bezpečně vrátit na Zemi. Dva měsíce po zahájení mise, kdy Crew Dragon na raketě Falcon 9 poprvé nesl astronauty jménem Robert Behnken a Douglas Hurley k Mezinárodní vesmírné stanici, se dvoučlenná posádka úspěšně vrátila zpět na svou rodnou planetu. 
 
Kosmická loď Crew Dragon přistála za pomoci systému padáků v Atlantském oceánu ve 20:48 SELČ 2. srpna 2020 přesně podle plánu, cesta lodi od Mezinárodní vesmírné stanice přitom začala přibližně o 20 hodin dříve. Návrat kosmické lodi Crew Dragon byl ve srovnání s mnoha předchozími misemi s posádkou vysoce automatizovaný. První mise společnosti SpaceX s lidskou posádkou je tímto úspěšně dokončena a NASA poprvé od roku 2011 a od konce letů raketoplánů přepravovala astronauty z území USA a zpět na něj. 
 
 
Robert Behnken a Douglas Hurley představovali mediálně sledovanou dvojici astronautů přelomové a testovací mise, ale také při svém dvouměsíčním pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici přispívali k realizaci mnoha vědeckých experimentů. Nyní jsou po náročné cestě již v pořádku zpět na planetě Zemi.
 
Tímto letem s posádkou se uzavírá série testovacích letů kosmické lodi Crew Dragon, která obdrží certifikaci NASA a bude moct obsluhovat ISS při pilotovaných misích pravidelně. NASA tak v rámci programu Commercial Crew Program významně pokročí vpřed a získá možnost uskutečňovat více letů s nižšími náklady. Elon Musk a jeho společnost SpaceX plánuje další misi s astronauty NASA a JAXA na Mezinárodní vesmírnou stanici v září tohoto roku. Mise ponese označení Crew-1 a posádku budou tvořit tři astronauti a jedna astronautka. 
 
Zatímco SpaceX slaví úspěch pilotované mise, společnost Boeing stále pracuje na své kosmické lodi Starliner, která ještě před svým prvním letem s lidskou posádkou musí absolvovat testovací let k ISS bez astronautů. Minulý rok v prosinci se o tento let k Mezinárodní vesmírné stanici Starliner pokoušel, z důvodu několika selhání ale nedosáhl správné orbity a musel se vrátit zpět s nepořízenou. 
 
SpaceX Elona Muska ale nemíří jen k Mezinárodní vesmírné stanici, plány společnosti do budoucna jsou opravdu velké. S každým dalším úspěchem se SpaceX blíží k vysněnému vypravování kosmických lodí na daleké cesty například k Marsu. 
 
Zdroj: engadget.com


reklama