reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přes 20 tisíc lidí by čistilo WC nebo sbíralo zvířecí výkaly za Wi-Fi zdarma

14.7.2017, Milan Šurkala, aktualita
Přes 20 tisíc lidí by čistilo WC nebo sbíralo zvířecí výkaly za Wi-Fi zdarma
Společnost Purple provedla menší výzkum a vyzkoušela, co vše jsou lidé ochotni udělat pro Wi-Fi zdarma. Souhlasili i s čištěním mobilních záchodů, kanálů nebo sběrem výkalů po zvířatech. Mělo to však háček, z vlastní nepozornosti o tom nevěděli.
Z nepozornosti mohou lidé udělat velmi zvláštní věci. Společnost Purple např. provedla experiment a 22 tisíc lidí bylo během dvou týdnů ochotno za bezplatnou Wi-Fi provádět nejrůznější, ne vždy zrovna příjemné věci. Mezi úkoly bylo např. sbírání zvířecích výkalů v parku, objímání týraných koček a psů, čištění kanálů a mobilních WC na festivalech nebo třeba seškrabávání žvýkaček z chodníků.
 
Toi Toi
 
Autor: Kārlis Dambrāns from Latvia (Positivus festival 2016) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], přes Wikimedia Commons
 
Pokud vás zajímá, kolik lidí "odmítlo", byl to jeden jediný člověk. Důvod k tomu byl ale jednoduchý. Tento souhlas byl součástí podmínek služby při připojování k této Wi-Fi. Tyto podmínky ale obvykle nikdo nečte, a tak společnost měla přes 20 tisíc dobrovolníků pro čištění okolí. Zástupci Purple nicméně tvrdí, že tyto úkoly na nikom nebudou vymáhat a šlo jen o experiment. Ten měl ukázat, jak moc lidí si vlastně tyto podmínky přečte a jak velké je riziko, že budou lidé souhlasit s něčím, s čím by při skutečné znalosti toho, co odklikávají, nesouhlasili.
 
Pro zajímavost připomeňme, že v minulosti např. jedna společnost zakomponovala odměnu $1000 do podmínek EULA pro toho, kdo se o ni jako první přihlásí. Trvalo téměř čtyři měsíce, než se přihlásil první zájemce.
 
Zdroj: purple.ai


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama