reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prezident Bukele vyzývá k trpělivosti, Bitcoin dle jeho slov vystřelí nahoru

21.6.2022, Milan Šurkala, aktualita
Prezident Bukele vyzývá k trpělivosti, Bitcoin dle jeho slov vystřelí nahoru
Sázka na Bitcoin se zatím El Salvadoru moc nevyplácí a prezident Nayib Bukele je nyní terčem kritiky. Ten  vyzývá k trpělivosti a sděluje, že Bitcoin po výrazném propadu výrazně vystřelí zpět nahoru. Dle ministra financí země ještě nic neprodělala.
V loňském roce El Salvador přijal jako druhou oficiální měnu kryptoměnu Bitcoin a začal ho také těžit díky geotermální energii zdejších sopek. Plán prezidenta Nayiba Bukeleho ale zatím moc nevychází. Bitcoin měl být platidlem a způsobem, jak by se do země dostávaly peněžní prostředky, nicméně přestože americký dolar, který je zde první oficiální měnou, kvůli vysoké inflaci meziročně ztratil 8,5 % své hodnoty, v případě Bitcoinu je to ještě více. El Salvador nakoupil Bitcoin za zhruba 105,6 milionů USD při průměrné ceně téměř 45,9 tisíc dolarů. Nynější cena lehce přesahuje 21 tisíc USD, hodnota se tak smrskla na méně než polovinu (spadla o cca 55 %). El Salvador také občas "kupuje dip", tedy v propadu. Poslední takový nákup byl 9. května, kdy šlo o 500 BTC za 15,37 mil. USD (BTC za 30744 USD).
 
Nayib Bukele
salvadorský prezident Nayib Bukele, autor: AndreX, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Není divu, že mnozí lidé jsou teď nervózní. Bukele na Twitteru reagoval, ať se lidé přestanu dívat na grafy a užívají si života. Tvrdí, že jejich investice do Bitcoinu je v bezpečí a nesmírně poroste po nynějším negativním vývoji trhu. Trpělivost je dle jeho slov klíčem. Ministr financí Alejandro Zelaya se nedávno nechal slyšet, že El Salvador žádnou ztrátu neutrpěl, protože ta neexistuje. Jednoduše proto, že země ještě žádný BTC neprodala. A to má v zásadě pravdu. Toto platí u investic opačně. Hodnota investice může být výrazně v plusu, ale dokud to investor neprodá, zisk nemá a klidně se může stát, že nakonec prodělá. Možná na tom El Salvador nakonec přece jen vydělá. A možná taky ne. Zelaya ještě dodal, že majetek v BTC tvoří pouhých 0,5 % rozpočtu země.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama