reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prezident Obama podepsal vyhlášku nařizující sdílení dat s vládou

15.2.2015, Milan Šurkala, aktualita
Prezident Obama podepsal vyhlášku nařizující sdílení dat s vládou
Barack Obama na summitu kybernetické bezpečnosti podepsal vládní vyhlášku, která nutí privátní sektor ke sdílení dat s vládou i mezi sebou, aby se zvýšila bezpečnost a zabránilo podobným útokům jako nedávno na Sony Pictures.
Tento pátek se na Stanfordské univerzitě konal bezpečnostní summit, kterého se zúčastnil prezident USA, Barack Obama. Zde měl zhruba půlhodinovou řeč a podepsal zde vládní vyhlášku, která nařizuje privátnímu sektoru sdílet data (zejména o případných hrozbách, potenciálních útočnících) mezi sebou a s vládou. Tímto chce zamezit podobným útokům jako nedávno na Sony Pictures i obecně zvýšit bezpečnost dat díky většímu sdílení dat o případných hrozbách.




Zdroj: Wikimedia Commons (Pete Souza, The Obama-Biden Transition Project)


Kybernetická bezpečnost je po těchto útocích prioritou Bílého domu, protože se netýká jen samotné bezpečnosti dat jako takových, ale může mít i rozsáhlé ekonomické dopady. Na summit byly pozváni CEO takových společností jako Google, Yahoo, Facebook nebo Apple, ale přijel z nich jen Tim Cook z Applu, ostatní pozvání odmítli. Většina těchto společností není zrovna nadšená z postojů americké vlády ohledně témat bezpečnosti zejména poté, co se objevily zprávy Edwarda Snowdena o práci NSA. Jejich uživatelé totiž dnes už nemají důvěru v to, že společnosti ochrání jejich data.

Ostatně ani u nás v Evropě nejsme na tom o moc jinak a např. britský premiér David Cameron chce nařídit, aby vývojáři softwaru museli mít ve svých aplikacích zadní vrátka pro monitorování vládou.

Zdroj: BBC, TheGuardian, Washington Post
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama